Publicerad: onsdag, 22 juli, 2020 - 05:52Uppdaterad: fredag, 25 september, 2020 - 16:29
  • Infrastrukturminister Christian Wikström, Arkivfoto: Nina Smeds, ÅRTV.

Vätgas och autonom drift i ministerns visioner

Färjor som går på vätgas och färjor som har autonom drift, det vill säga förarlös drift. Det är infrastrukturminister Christian Wikströms (Ob) framtidsvisioner för skärgårdstrafiken.

I samarbete med Flexens, ett delvis landskapsägt bolag som arbetar med flexibla energilösningar, ser Christian Wikström nu på hur man ska kunna använda vätgas för landskapets färjor.

- Hela fartygsvärlden går mot att ändra till fossilfritt, i alla fall på korta sträckor som vi har här på Åland, säger han.

EU ger bidrag för övergång till vätgasdrift. För Ålands del skulle det innebära nya färjor, även om det går att bygga om gamla färjor till vätgasdrift.

Christian Wikström tror också att man inom tio år har fler färjor med autonom drift i Norden. Tekniken finns, men regelverket är inte klart.

-Det är viktigt att anpassa nya färjor som byggs för autonom drift. Det skulle leda till betydande driftsinbesparingar, säger Christian Wikström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »