• Varg i Samuelstorp under 2018, foto: Landskapsregeringen
Nyhetsnotisen i ljudformat:
Publicerad: torsdag, 10 oktober, 2019 - 15:34, uppdaterad: torsdag, 10 oktober, 2019 - 15:59

Vargpar på Åland är syskon

Nu har med säkerhet två olika vargindivider identifierats på Åland och de är syskon. Det visar färsk information som naturresursinstitutet Luke i riket skickat till landskapsregeringen.

Det är enheten för jakt- och viltvård som fått slutliga svar på DNA-analyserna av de vargprover som samlades in på Åland under säsongen 2018-2019. Totalt sex prover analyserades varav fyra konstaterades vara från varg. Båda vargarna är kända från tidigare analyser i riket och det är frågan om en hane och en hona, födda 2017 i det så kallade Kjuloreviret cirka 70 kilometer norr om Åbo. Proverna består av spillning som insamlats i Hammarland, Jomala och Eckerö. Övriga prover som samlats in visade sig härstamma från räv eller mårdhund.

Roger Gustavsson är jakthandläggare vid enheten för jakt- och viltvård och han säger att slutsatserna som går att dra av denna informationen är att det är unga individer och att det kan förklara deras oskygga beteende. De var under ett år när de kom till Åland. Men det är bekräftat att vargarna är från ett känt vargrevir och följaktligen inte några hybrider, alltså inte korsat med exempelvis hundar.

Gustavsson fortsätter att berätta att det inte är omöjligt med inavel bland vargar, på Kimitoön fick ett syskonpar två valpar under 2018 och i år har de haft en större kull på fem-sex valpar. Men han tror inte att flocken på fasta Åland är större än dessa två syskon då det inte finns fler indikationer och spår av till exempel spillningar.
 

Fler Nyheter

Centern får informellt grönt ljus för regeringsförhandlingar

Veronica Thörnroos C) intervjuas av Felix Quarnström
Alla partier ger sitt stöd till att Centern efter valet tar initiativet i de informella regeringsförhandlingarna. Det säger partiordförande Veronica Thörnroos efter att partiets styrelse under måndagkvällen höll sitt första möte efter valet.

Delvis landskapsägda Flexens rekryterar energikonsult

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Flexens Ab rekryterar Juhani Riikonen som energiexpert. Enligt ett pressmeddelande, från det delvis landskapsägda bolaget, ska han bland annat bygga...

Tre ministrar petas av väljarna

Nordberg och Valve om gårdagens valresultat:
Den avgående regeringen har tre ministrar som inte kommer in i lagtinget på eget mandat nästkommande period. Det handlar om Moderaternas Wille Valve och Mika Nordberg samt Liberalernas Mats Perämaa.

Centern störst i 13 kommuner, färre kvinnor och lägre medelålder

Statsvetaren Siv Sandberg:
Endast nio av de 30 invalda lagtingsledamöterna är kvinnor, det här är en förändring från senaste lagtingsval 2015 då tio kvinnor blev invalda. Procentuellt betyder det här att lagtinget består till 30 procent av kvinnor vilket kan jämföras med Finlands riksdag som består av 47 procent kvinnor och Sveriges riksdag som består av 46,13 procent kvinnor.

2.500 euro i böter för sjöfylleri

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En man i 55-årsåldern dömdes i onsdags av Ålands tingsrätt för sjöfylleri till 45 dagsböter om 57 euro, totalt 2.565 euro.

Dålig information orsakade långsam rösträkning

Robert Sundström är centralvalnämndens ordförande:
Tre ersättare i centralvalnämnden visade sig vara jäviga när räkningen av förtidsrösterna skulle inledas klockan 12 på valdagen.

Fiskrök orsakade garagebrand

En fiskrök har orsakat en brand i ett garage i Godby under natten mot lördag.

Vem blev röstmagnet i din kommun?

Martina Eriksson rapporterar om kommunernas röstmagneter:
Kommunernas respektive röstmagneter representerar flera olika partier. I Saltvik, Finström, Jomala, Lemland, Vårdö och Sund kommer kandidaterna som fick flest röster från Centern.

Socialdemokrater, liberaler och moderater valets förlorare

Camilla Gunell och Annette Holmberg-Jansson:
De partier som bildat landskapsregering de senaste fyra åren backade alla i lagtingsvalet i går. Socialdemokraterna tappade två mandat från fem till tre, liberalerna tappade ett mandat från sju till sex och moderaterna tappade ett mandat från fem till fyra.