Utfallet av producentansvaret kan betyda slutet för hushållens flerfackskärl

Beslutet om vem och hur producentansvaret för glas, metall, kartong och plast ska skötas på Åland dröjer.

Ursprungligen skulle det varit klart den första juli, men nu är datumet satt på den 31 december. Inom Mise finns i dag två olika system. Ett där man för sitt återvinningsbara material till insamlingspunkter som exempelvis finns vid de större matbutikerna och ett där man har fastighetsnära hämtning med fyra- eller åttafackskärl. Det troligaste utfallet när producentansvaret är igång är att ett av de två systemen kommer att försvinna.

– Om det blir insamlingspunkterna som blir kvar kommer hushållen som har fyra- eller åttafackskärl att få betala hela summan för sitt sopkärl själva och då är jag rädd att vi kommer att backa tillbaks till den tiden då vi bara har ett kärl för brännbart hemma, säger Anna Holmström, styrelseordförande i Mise.

Producentansvaret betalar cirka 80 procent av hämtningskostnaden, den delen som rör återvinningsbart material. Om valet skulle falla på att insamlingspunkterna blir kvar snarare än fastighetsnära hämtning innebär det också att kunden har att välja mellan att själv föra sitt återvinningsbara material så som kartong, glas och metall till insamlingspunkten kostnadsfritt eller att behålla sitt fyra- eller åttafackskärl men då betala hela summan för det själv.

Korrigering 5.11.kl.19:37 I telegrammet har det förtydligats vilka sopor producentansvaret gäller för, samt att producentansvaret betalar 80 procent av hämtningskostnaden.

Taggar

  1. Nyheter
|