Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 2 januari, 2024 - 15:08Uppdaterad: tisdag, 2 januari, 2024 - 17:10

Ny lösning för producentansvar dröjer – miljöbyrån: Vanligt folk märker ingen skillnad

Från och med i går, första januari, är det ingen som har producentansvaret för förpackningar på Åland då bolaget Producentansvar Åland Ab (Proans) upphört vid årsskiftet.

Från årsskiftet har dessutom producentansvaret utvidgats till att gälla även de producenter som har en lägre årsomsättning än en miljon euro.  
Ålands näringsliv som har den koordinerande rollen, för diskussioner med en organisation i riket om att ersätta Proans. Men enligt Ålands näringslivs vd Susanne Olofsson är ett avtal med aktören från riket knappast på plats innan mitten av maj.

Gunnar Westling, miljöingenjör på landskapets miljöbyrå skriver i ett mail till Ålands Radio att kommunerna efter årsskiftet kan välja att inte samla in förpackningar separat eftersom de inte har det som uppdrag längre och lagen inte kräver det. Dock kommer kommunerna troligtvis att fortsätta med samma insamlingssystem som före årsskiftet så för vanligt folk kommer ingen förändring att märkas, skriver Gunnar Westling. Företagen har producentansvar även efter årsskiftet, dock utan en producentansvarsorganisation som Proans fungerat som.  
Enligt Gunnar Westling resonerar landskapsregeringen att lösningen med aktören i riket verkar bra även om det blir ett glapp på några månader. Westling menar att det inte skulle vara rimligt att kräva en snabbare lösning eller en övergångslösning då det skulle bli mindre effektivt och leda till mer arbete och fler problem.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »