Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 19 mars, 2024 - 05:30Uppdaterad: tisdag, 19 mars, 2024 - 05:30
  • Kristian Karlsson, arkivfoto: Kjell Brändström

Äppelodlaren om anklagelserna: “Jag har utsatts för en komplott av några tidigare anställda”  

Kristian Karlsson, som driver Karl-Ers äppelodling i Tjudö, skriver till Ålands radio att anklagelserna mot honom om att tidigare anställda skulle ha utnyttjats på hans äppelodling, är tagna ur luften.   

 – Jag är nog utsatt för en komplott av några tidigare anställda som varit anställda av mej, Pär Kristian Karlsson, som vill förstöra verksamheten för mej, skriver han.  

Han tar starkt avstånd från att han skulle utnyttja kontakter för påtryckningar mot de anställda.  

– Jag har jobbat många år för att få min arbetsplats att vara så jämlik som möjligt och jag har varken skillnad på kön, hudfärg eller nationalitet.  

Snarare menar han att de konflikter Ålands Radio lyfter fram i sin granskning av arbetsförhållandena på gården handlar om missförstånd och olika mentalitet. 

– Vi har hjälpt många att komma till tryggheten från krig och elände och vi lär oss att alla ändå inte uppskattar det man gör.  

Ålands Radio kan inte ställa följdfrågor till Karlsson, eftersom han avböjer en intervju på band efter att ha läst frågan om att han hotat med kontakter inom myndigheterna. Vi publicerar istället ordagrant de svar Karlsson skickat per e-post på våra frågor nedan.  

Karlssons svar på Ålands Radios frågor

Flera arbetstagare beskriver en arbetssituation där de känt sig som livegna, att du kontrollerar deras privatliv, begränsar vem de får lägga till på Facebook, hur länge de är i butiken, hur ofta de besöker butiken och vilka de träffar på sin fritid, varför det?  

Det finns ingen sanning i detta och vi har ingen möjlighet att påverka detta, vi har en omfattande business där tiden går åt till viktigare saker.  

De beskriver också att du ofta betett dig aggressivt mot dem och hotat med att de förlorar jobbet om de inte levererar eller uppfyller dina förväntningar, stämmer det?  

Vi har haft situationer med arbetstagare där de hävdat att de kan engelska (som är vårt arbetsspråk) före anställningen och de har haft vänner som ringt för deras räkning. När de sen anlänt så har de inte kunnat göra sig förstådda, vi har arbetsuppgifter som kräver att man kan utrycka sig i språk och då har vi informerat dem att de måste bättra på sina språkkunskaper.  

Flera säger också att de blivit uppsagda utan förvarning och lämnats utan utbetald lön, har du betalat ut lön till alla?  

Ingen har blivit uppsagd utan förvarning och samtliga har fått lön utbetalt.  

Du har använt dig av en rekryteringsfirma, Nerevarin group, stämmer det?  

 Vi använder oss inte av rekryteringsfirma men vi har blivit erbjudna deras tjänster. Oftast är det så att arbetstagare söker upp oss eller att våra anställda känner personer som är arbetssökande.  

Känner du till att de avkräver rekryteringsavgifter för dem de rekryterar och att rekryteringsavgifter är förbjudna i Finland?  

 Vi känner inte till att de skulle ta avgifter och vi har ingen insyn i det. Vi är mycket medvetna om att det är olagligt i Finland och vi har aldrig betalat något för att få någon anställd.  

Vi har också hört berättas om olagligt arbete, alltså arbete på turistvisum eller på förfalskade dokument som de fått från rekryteraren – hur noga har du kollat dessa?  

Vi begär in kopior av de anställdas dokument på nationaliteter som kräver det. Vi har inte kompetensen att avgöra deras riktighet men vid flera granskningar av polis och gränsbevakning samt regionsförvaltningsverket har de kontrollerat alla dokument och inte påträffat något som skulle vara falskt.  

Du har också fått flera anvisningar och också två uppmaningar av regionförvaltningsverket om att förbättra din arbetstidsbokföring och din semesterbokföring, har du korrigerat det nu?  

Ja det är korrigerat.  

Vad grundar sig punkterna om grund för uppsägning och att hålla på en månads lön i arbetsavtalets bilaga på, och är de enligt dig lagenliga? 

Tidigare använde vi oss av avtal som Henning Karlsson (reds anm. tidigare arbetarskyddsingenjör på Åland) tog fram åt oss där han rekommenderade vad som gällde (det är inget som vi hittar på själva). Numera använder vi oss av avtal som LAF (reds. anm. Landsbyggdens arbetsgivareförbund) rekommenderar. Ingen har under alla dessa år klagat på våra avtal förutom ni nu då. 

När Ålands Radio frågar LAF vad de tänker om avtalsbilagan svarar de: “När det gäller visstidsanställd säsongsarbetskraft är det inte möjligt att permittera. Ett sådant förfarande överensstämmer inte med LAF:s anvisningar.” 

Har du under hela den period du haft arbetstagare gett dem information om att de har tillgång till företagshälsovård? Har samtliga haft tillgång till företagshälsovård?  

Samtliga har haft tillgång till personalhälsovård och alla har fått information.  

Flera av de vi talat med säger att du hotar med att din bror är polis och din andra bror jurist och att du har nära kontakter inom landskapspolitiken och att de därför inte ska bemöda sig med att söka hjälp, har du gjort det?      

Här går gränsen.  

Du har heller inte registrerat arbetstagare utanför EU hos AMS under åren 2020 till 2022, varför inte det?  

Enligt vår info så skulle de anmäla sig hos polisen under dessa år vilket de också har gjort.  

Finns det något annat du vill tillägga i sammanhanget?   

Påståenden om att någon varit anställd av Karl-Ers Frukt stämmer inte. Samtliga av dessa personer har varit anställda av Pär Kristian Karlsson.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »