Publicerad: tisdag, 15 september, 2020 - 11:52Uppdaterad: tisdag, 15 september, 2020 - 12:54
  • Restaurangbåten Italia. Foto: Felix Quarnström, ÅRTV

Tvist om restaurangbåt avgörs i rätten

Den tidigare vd:n för Mariehamns hamn Ab gav muntliga löften om att restaurangbåten Ristorante Italia ska få vara kvar i Östra hamnen.

Det sade båtens ägare Giuseppe Greco i dag när de inledande förhandlingarna i den långdragna tvisten mellan Mariehamns hamn ab och bolaget Italian Foods hölls i Ålands tingsrätt.
Hamnbolaget vill ha bort båten eftersom den inte är sjöduglig och saknar försäkring.

Giuseppe Greco sade att bolagets förra vd Leif Ahlqvist gav ett muntligt löfte om att verksamheten skulle kunna fortsätta.

-Jag frågade Leif Ahlqvist vilka risker det finns att jag måste flytta. Han svarade att det inte finns några risker eftersom man vill ha platsen uthyrd, sade Giuseppe Greco.

Problemen började när det bytte vd i hamnbolaget enligt Giuseppe Greco. Han hävdade att restaurangbåten enligt lag räknas som en fastighet eftersom den är ansluten med vatten, el och avlopp till fasta land och har bygglov. Därför kan hamnbolaget inte tvinga båten att flytta utan giltig orsak som exempelvis nybyggnation menade han.
Hamnbolaget hävdar att det inte behövs någon motivering för att säga upp ett arrendeavtal.
Huvudförhandlingarna i ärendet hålls senare.

Hör Ålands radios sammanfattning av turerna kring restaurangbåten från januari:

Del 1

Del 2

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »