Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 22 december, 2016 - 05:52Uppdaterad: torsdag, 22 december, 2016 - 05:52
  • Vi skall inte låta en reform i riket styra vårt behov av reformer, säger lantrådet Katrin Sjögren. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Tveksam till förlängning av KST-reformen

Är det möjligt att frysa KST-reformen, alltså det påtvingade samarbetet mellan kommunerna om socialvården?

Den frågan diskuterades i går (onsdag) när kommunerna och landskapsregeringen höll samrådsmöte. Både kommunförbundet, som representerar de 15 landsbygds- och skärgårdskommunerna, och Mariehamns stad, vill helst att KST-lagen fryses eller skjuts upp, så att kommunerna hinner med reformarbetet och också hinna se hur eventuella kommunsammanslagningar på Åland, samt rikets socialvårdsreform påverkar den åländska kommunala sektorn. Lantrådet Katrin Sjögren, liberal, förstår kommunernas bryderi, men hänvisar till KST-lagen.

- Faktum är att lagen lägger stort ansvar på att kommunerna hittar en helhetslösning. Och vi skall inte låta en reform i riket styra vårt behov av reformer, säger lantrådet.

Socialminister Wille Valve, moderat, skall nu ge kommunerna svar på nya frågor. Bland annat om ett KST-område kan sälja tjänster till ett annat. Målet är att Ålands omsorgsförbund skall behållas som det är nu, men läggas under ett KST-område.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »