Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 21 december, 2021 - 22:00Uppdaterad: tisdag, 21 december, 2021 - 22:00

Tullen föreslår enklare skattegränshandel

Skattegränshandeln för åländska företag som beställer varor från övriga Finland föreslås bli enklare.

I ett förslag till en ändring av föreskrifter för tullklareringsformaliteter har Tullen hörsammat Ålands landskapsregeringen förslag till viss det säger finansminister Roger Höglund (C ).

- Vi tycker det finns förslag som är förbättringar, men vi är inte i mål ännu, säger han. Det infördes strängare regler för skattegränshandeln den 1 september i år. Speciellt det så kallade tvåstegsförfarandet var ett problem. Det innebär att när varan anländer över gränsen ska man anmäla det till Tullen och inom tio dagar ska varan förtullas.

- Tio dagar upplevs som väldigt kort eftersom man inte alltid hunnit få fakturan då, säger Roger Höglund.

Nu föreslår man att företagen får tid att sköta förtullningen till följande månads sista dag, från det att man tagit emot varan. Även en periodisk deklaration finns i förslaget, det vill säga att man kan förtulla månatligt alla försändelser från en leverantör.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »