Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 23 februari, 2023 - 18:30Uppdaterad: torsdag, 23 februari, 2023 - 18:43

Trendande läkemedel mot fetma slut på Åland - drabbar diabetiker

Det råder brist på ett specifikt viktminskningsläkemedel, Ozempic, som är bra för diabetiker, på Åland.

Medicinen är en injicerbar sort, som numera också administreras till personer med övervikt, med resultatet att efterfrågan blir större än tillgången.

- Man klarar sig utan den medicinen som diabetiker, men det är en bra medicin och det är många som vill använda den, berättar Ingrid Qvarnström, apotekare i Mariehamn.

Tidigare i januari berättade DN att läkemedlet skrivs ut av så kallade app-läkare, också till normalviktiga personer, och att världens nästrikaste man Elon Musk sagt att han håller sig i form tack vare läkemedlet.

- Jag är ingen Tiktok användare, men jag kan tänka mig det, det hjälper ju en att gå ner de där extra två - tre kilona, men då är det nog en felanvändning, säger Qvarnström.

Jun Nagamori, chefsöverläkare på ÅHS bekräftar att läkemedlet är i användning på ÅHS, men vet inte hur mycket av den som skrivs ut till icke-diabetiker. Han känner ändå till problematiken.

- De tenderar skrivas ut på mer eller mindre oseriösa indikationer. Och även om man skriver ut det på seriös indikation så har man omfattat indikationerna till att omfatta viktminskning när det tidigare bara var för diabetiker.

Att personer med övervikt utan diabetes får den här typen av läkemedel ser han inte i sig som ett problem, ofta är de redan i förstadiet till diabetes och medicinen tas i förebyggande syfte. Men: 

- Om det leder till att patienter som redan har den här medicinen inte får tag på den så är det ett stort problem, säger Nagamori.

 Vad tycker du om att det utmålas som ett bantningsmedel?

- I Finland får man ju inte tag på det här om man inte besöker en seriös doktor. Att tillgången är begränsad för dem som redan har det är ändå ett problem, upprepar Nagamori.

Tillgången på just Ozempic kommer att stabiliseras fram emot våren, men först under sommaren kommer den att vara normal, enligt Qvarnström.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »