• Lagtinget får en tredje tilläggsbudget för 2017 att ta ställning till. Arkivfoto: Malin Lundberg.
Publicerad: måndag, 8 januari, 2018 - 12:05

Tredje tilläggsbudget till lagtinget

Mer inkomster men högre kostnader för grundskolan och slopat anslag för geriatrisk klinik! Landskapsregeringen föreslår en tredje tilläggsbudget för 2017 som bland annat innebär att avräkningsbeloppet ökar med drygt 9,7 miljoner euro och att grundskoleväsendet får ett tillägg på 212.000 euro.

Pengarna till grundskolan beror på att kostnaderna för träningsundervisningen och stödundervisningen i svenska blivit dyrare än tidigare budgeterat.

I förslaget finns också en del budgettekniska ändringar. Ett reserveringsanslag på 10 miljoner euro löses upp. Det handlar om PAF-lån som avsetts för byggande av en geriatrisk klinik vid ÅHS. Enligt finanschef Conny Nyholm måste reserveringen lösas upp eftersom ÅHS byggnader nu ägs av Landskapets fastighetsverk. Om fastighetsverket vill satsa på bygget kan det bolaget anhålla om lån.

Om förslaget till tilläggsbudget godkänns av lagtinget ökar fjolårets landskapsbudget till drygt 381 miljoner euro.

Fler Nyheter

Färre skrev högskoleprovet

149 personer varav tio med dyslexi var anmälda att skriva högskoleprovet vid Ålands lyceum i går, och några stycken uteblev.

Norra Medis måste flytta på grund av mögel

Medis rektor Siv Ekström intervjuas av Ann-Christine Karlsson:
Medis måste flytta från sin lokal i Norrböle på grund av mögel. Det är vävnings- och keramikverksamheten som verkat i lokalen, och nu säger rektor Siv Ekström att mögelproblemen blivit så stora att man inte kan stanna i lokalen.

Kö till dagis i Mariehamn

Behovet av barnomsorgsplatser i Mariehamn är ansträngt. Nu finns två lediga platser och cirka 25 ansökningar om plats från december till februari.

Italiens statsskuld oroar Löfström

Riksdagsledamot Mats Löfström besökte i början av veckan Rom tillsammans med en delegation från riksdagens stora utskott.

Polisen grep våldsam person på hotell

Polisen grep i natt en person som varit våldsam och hotfull i lobbyn på ett hotell.

Nu har Air Leap börjat flyga med avtalsenligt flygplan

Så här sade Per-Erik Cederqvist på landskapsregeringen i fredags efter att han pratat med Transportstyrelsen:
Det var en Saab 340 som lyfte från Mariehamns flygplats i morse klockan 06.40 för att flyga till Arlanda. Det bekräftar man på flygplatsen och det innebär att Air Leap nu börjat flyga med ett avtalsenligt plan.

Allt fler betalar för läxhjälp

Charlotta Wallén intervjuas av Tomas Tornefjell:
Allt fler familjer i riket har börjat köpa privatundervisning åt sina barn, det rapporterar Svenska Yle. På Åland växer också efterfrågan på läxhjälp och andra former av studiehjälp åt barn och ungdomar.

En person förd till sjukhus efter krock

En personbil och en cyklist var inblandade i en trafikolycka i Mariehamn Hindersböle idag strax efter klockan 17.

Markbrand i Bertbyviksskogarna

UPPDATERAD. Strax efter 14 i dag kom larm om markbrand i skogen mellan Bertbyvik och Orrdalsklint.