Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 18 september, 2024 - 06:13Uppdaterad: onsdag, 18 september, 2024 - 09:10
  • Ny tobakslagen kan ge rökförbud på många ställen. Arkivbild.

Träsmak på snuset och rökförbud i privatbilar – ny tobakslag har barnen i fokus

Rökförbud på stränder, lekplatser, i privata bilar tillsammans med barn, i bostadsbolag och på fler allmänna platser kan bli verklighet om landskapsregeringens ändringar i tobakslagen går igenom.

Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet ska få uppdraget att övervaka att de nya bestämmelserna efterlevs. Lagberedare Lotta Wikström säger dock att myndigheten inte ska få rätt att granska privata bilar. 

– Det är att gå för långt vad gäller den personliga integriteten, det finns heller inget straff för det. Det är en regel för att uppmärksamma att det är väldigt olämpligt att röka i en bil med barn i, säger Wikström. 

Förslaget innehåller också nya bestämmelser om neutrala tobaksförpackningar, regleringar kring så kallat vitt snus och förbud mot produkter som ger smak eller doft åt tobaksprodukter. Bostadsbolag ska kunna ansöka om att införa rökförbud på till exempel utomhusområden eller balkonger och i vissa fall i lägenheter. Vad gäller det vita snuset tänker man sig ungefär samma bestämmelser som i riket. 

– Det ska bara få smaka mentol, mint, te, ingefära, rosmarin och trä. Det är dofter och smaker som inte ska attrahera barn och ungdomar, säger hon. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »