• Brändö andelshandel. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru.
Kim Hohmann på Brändö andelshandel intervjuas av Axel Eriksson:
Publicerad: fredag, 30 november, 2018 - 15:33, uppdaterad: fredag, 30 november, 2018 - 15:37

Transporterna till skärgården nu säkrade

Varutransporterna till skärgårdsbutikerna är nu säkrade. Enligt Kim Hohmann, föreståndare för Brändö andelshandel kommer butikerna att kliva in som huvudman från den första januari till den sista april.

Transportbolaget Miro kommer fortsättningsvis att köra transporterna men fakturerar butikerna som i sin tur ansöker om stödpengar från landskapsregeringen. Parterna möts igen i januari för att diskutera en ny upphandling från den första maj då landskapet, enligt Hohmann, åter går in som huvudman.

Men infrastrukturminister Mika Nordberg menar att inget är beslutat vad gäller avtalet efter sista april.

– Att vi åter går in som huvudman är ett önskemål från butikerna och det respekterar jag men inget gällande avtalen är ännu beslutat. Vi har varken stängt eller öppnat några dörrar. Klart är att vi möts i januari för att diskutera och att transporterna kommer fortsätta, säger Nordberg.

Fler Nyheter

Näringsministern vill bygga förtroende hos jordbrukare

Veronica Thörnroos:
Tre av ministrarna i den nya regeringen har inte tidigare suttit som ledamöter i lagtinget. - Det är inte en absolut förutsättning att ha suttit i Ålands lagting för att ingå i en regering. Vi har haft ett flertal ministrar tidigare som inte heller ingått i lagtinget tidigare, säger det tillträdande lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Thörnroos har presenterat sina ministrar

Veronica Thörnroos presenterar de nya ministrarna och deras ansvarsområden:
Veronica Thörnroos (C) har presenterat ministrarna i den kommande landskapsregeringen.

Skyddsföreskrifter för dricksvattentäkter fastslagna

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapet fastslår nu allmänna skyddsföreskrifter för dricksvattentäkter som ska användas vid fortsatt vattenskyddsarbete och när nya vattenskyddsområden upprättas eller befintliga uppdateras.

Ålands radio och Ålands judoklubb får Rädda barnen-pris

Pristagarna intervjuas av Owe Sjöblom
Ålands radio och Ålands judoklubb är årets pristagare av Rädda barnens pris som sedan tio år tillbaka delas ut på barnkonventionens dag den 20...

Ändrad projekteringsordning ska ge billigare broutbyte

Landskapsregeringen beviljar mer pengar för tilläggsarbete i projekteringen för flera broar i broutbytesprogrammet. I och med det ökar budgeten för Djurholmsbron, bron över Långholmsströmmen, Kastörsbron, Askörsbron och Dånösundsbron med ca 50 000 euro per bro.

Omsorgsförbundet minskar sin budget

Förbundsfullmäktiges ordförande Petter Johansson:
Omsorgsförbundets budgetförslag för 2020 bantas med 100.000 euro. Det beslöt förbundsfullmäktige under sitt senaste möte. Mariehamns stads önskemål var att kostnadsökningen jämfört med 2019 inte skulle överstiga 1,5 procent.

Stina Wollter kommer till litteraturdagarna

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Den svenska konstnären, författaren och radioprataren Stina Wollter kommer till Mariehamns litteraturdagar i mars, det skriver arrangörerna i ett...

Ministrarna presenteras 14:30

Regeringsbildare Veronica Thörnroos (C) presenterar ministrarna i den kommande landskapsregeringen i dag klockan 14:30.

Den genomsnittliga inkomstskattesatsen på Åland ökar

Den genomsnittliga åländska inkomstskattesatsen för 2020 blir 17,44 procent, en ökning från föregående år med 0,06 procentenheter.