Tidigare hamnchef får jobba kvar trots polisanmälan
Tidigare hamnchef får jobba kvar trots polisanmälan (Hela reportaget)
Publicerad: onsdag, 12 februari, 2020 - 05:51, uppdaterad: onsdag, 12 februari, 2020 - 09:43

Tidigare hamnchef får jobba kvar trots polisanmälan

Trots att Mariehamn i november 2018 polisanmälde den tidigare hamnchefen Leif Ahlqvist har han fått jobba kvar i det av staden helägda bolaget Mariehamns hamn Ab.

Orsaken till polisanmälan var inköp som skett från en firma med en närståendeställning till Ahlqvist mellan åren 2012 och 2014.

I november i fjol väcktes åtal med rubriceringen grovt missbruk av tjänsteställning.

- Man ska komma ihåg att Leif är polisanmäld men han är inte dömd, och jag anser att man inte ska döma någon på förhand. Polisanmälan berör inte hans nuvarande arbetsuppgifter och jag finner Leif mycket kompetent och flitig för de uppdrag han nu utför, säger Alef Jansson, vd för Mariehamns hamn.

Stadsdirektör Barbara Heinonen uppger att staden vid upprepade tillfällen fått beskedet att anställningen skulle vara för kortare övergångsperioder, till exempel då en ny vd tillträdde eller i uppstarten av Kaj 3-byggnationen. Att han fortfarande jobbar kvar kände hon inte till.

-En tjänsteman skulle bli avstängd redan vid misstanke och inte vara vid sin tjänst.

Hon menar att stadsstyrelsen såg allvarligt på närståendeinköpen men att hamnen kanske inte har insett detta.

-Att det finns olika synsätt borde kanske ha diskuteras mera inom stadsstyrelsen och hamnen och den här fortsättningen, men det är ett bolag så de avgör i princip själv.

Samtidigt konstaterar hon att stadens regler och principer ska råda också i stadens bolag.

 

 

Fler Nyheter

Nära kollision i hamnen

I går var det riktigt nära att Tallink Siljas fartyg Silja Galaxy och Baltic Princess skulle ha kolliderat i västra hamnen i Mariehamn på grund av den hårda vinden.

UPPDATERAT kl 17.45: Många ålänningar strandsatta på Gran Canaria

Mattias Andersson intervjuades på söndagförmiddag
Flertalet ålänningar är fortsatt strandsatta på Gran Canaria efter att en sandstorm stängde flygplatsen i Las Palmas igår.

Träd blåste omkull och många utan el

Räddningstjänsten hade sex uppdrag under gårdagen varav alla handlade om träd eller telefonstolpar som blåst omkull i stormen.

Man fick villkorligt fängelse för grov rattfylla

Villkorligt fängelse och böter blev domen för en man som kört bil alkoholpåverkad mellan Solberget och Svibybron.

Hård vind stoppar Simskälafärjan

Det hårda vädret leder till ett trafikuppehåll på Simskäla-linfärjelinjen mellan Timskär och Vattungsrevet. Trafikuppehållet väntas vara mellan klockan 19.00 på lördagen och klockan 02.00 på söndagen.

Varning för farligt kraftig vind

Meteorologiska institutet varnar för farligt kraftig vind, 25 m/s i stormbyarna, från och med lördagskvällen vid 22-tiden till och med söndagsmorgonen.

Flera strömavbrott under helgen

Vid 16.55 på lördagen var 240 hushåll utan ström i Sund och 20 minuter dessförinnan var över tusen husåll drabbade. På fredagskvällen var över 2 700 hushåll på västra Åland utan el för en kortare tidsperiod. Alla har fått tillbaka strömmen.

Landskapsregeringen föreslår ändringar i jaktförordningen

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Jakttiden för rådjur förlängs samtidigt som småskrake och brunand fredas från jakt. Det är exempel på förändringar i landskapsregeringens förslag på en ändring av jaktförordningen.

Vädret påverkar skärgårdstrafiken

m/s Skiftet angjorde inte Husö klockan 15.35 på lördagseftermiddagen. Detta på grund av hård vind.