Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 24 januari, 2024 - 16:34Uppdaterad: onsdag, 24 januari, 2024 - 19:17

Thörnroos: Jag kan inte ångra att avtalet hävdes 

Tidigare lantråd Veronica Thörnroos (C), som med sin landskapsregering hävde avtalet om elhybridfärjan, är ledsen men ångrar inte beslutet. Hon menar att hon hade både mandat och juridiskt stöd för sitt agerande. 

Landskapet Åland tvingas betala skadestånd och rättegångskostnader för många miljoner i och med Hovrättens dom i ärendet. Men enligt Thörnroos har hennes regering haft både mandat och juridiskt stöd att avbeställa färjan. 

– Jag borde pudla djupt nu men jag kan inte göra det - för jag tycker att vi hade ett mandat från det åländska folket att göra det här. Men klart jag är ju ledsen i dag för det här skadeståndet måste ju betalas. 

Med mandatet avser Thörnroos det vallöfte Centern gav inför valet 2019 om att genomföra en fast förbindelse till Föglö. Hon tillägger ändå att det med facit på hand kanske hade varit vettigare att “kroka rygg” och gå vidare utan att prioritera den fasta förbindelsen. 

Att tjänstemän rekommenderat LR att gå in för en förlikning på åtta miljoner då tid fanns, avfärdar Thörnroos: 

– Vi har ju baserat våra bedömningar på vad jurister och advokater tagit fram. Vi var säkra på att utfallet skulle bli ett helt annat, annars skulle vi naturligtvis inte drivit frågan vidare.

 

Bakgrund: Detta har hänt i affären med elhybriden

 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »