Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 7 oktober, 2020 - 13:01Uppdaterad: onsdag, 7 oktober, 2020 - 14:23
  • Bilden är tagen vid 5G-testerna år 2018. Foto: Nina Smeds, ÅRTV

Telia öppnar Ålands första 5G-nätverk

Telia har blivit den första operatören att öppna ett 5G-nätverk på Åland. Det skriver telekommunikationsbolaget i ett pressmeddelande i dag.

Utbyggnaden av 5G-nätet har fortskridit under sommaren och början av hösten. Ålands första basstation togs i bruk i slutet av september i östra Mariehamn, och nättäckningen ska under oktober utökas till att också täcka Västerhamn, Kvarnberg och Sveden.

Ålcom fick redan 2017 tillstånd för att genomföra tester med 5G och de första testerna utfördes i juni 2018.
I februari i år fick Telia och Ålcom tillsammans med operatören Elisa nätkoncessioner för 5G på Åland fram till år 2033, och fick i samband med det tre år på sig att anlägga ett nät som ska täcka in 99 procent av Ålands befolkning.

I mars i år lämnade 300 personer in en orosanmälan om att stoppa implementeringen av 5G.

"Det finns inga studier som visar att det är farligt" - en intervju med Fredrik Tufvesson, professor i radiosystem vid Lunds tekniska universitet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »