Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 16 mars, 2021 - 14:19Uppdaterad: tisdag, 16 mars, 2021 - 17:28

Tandvården önskar vaccinskydd

Tandläkare och andra grupper inom tandvården, som arbetar nära människor och inte kan arbeta på distans under corona, ser gärna att de prioriteras högre i vaccinationsordningen.
 

Det finns en del orosmoment i själva närkontakten, där man inom tandvården är särskilt utsatt, då man är i daglig kontakt med patienters saliv och blod.
Tandläkaren Tom Björkman vid Tandläkarna säger att man i och med det inte kan vara helt säker och menar att ett vaccinskydd skulle vara särskilt önskvärt för tandvårdspersonal.

- Jag förstår att alla yrkeskategorier kämpar för sin sak men jag vill ändå sticka ut hakan och säga att den nära kontakten till patienten och dess saliv och blod, plus att vi orsakar aerosolbildning i själva behandlingssituationen, gör att vi ligger i riskzonen mer än flera andra yrkesgrupper, säger han.

Anna Borgenstam, privat tandläkare och även ordförande för Ålands tandläkardistrikt, tycker det är självklart att alla inom tandvården borde vaccineras.
- Vi tar hand om riskgrupper, äldre patienter, multisjuka. Det skulle kännas tryggare om vi kunde bli vaccinerade, säger hon.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »