Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 2 februari, 2021 - 21:50Uppdaterad: tisdag, 2 februari, 2021 - 22:02
  • Stephan Toivonen, åländsk demokrati. Foto: Malin Lundberg, ÅRTV

Talmännen markerar mot Toivonen

Under tisdagens kväll skickade lagtingets presidium en erinran eller anmärkning till ledamot Stephan Toivonen (ÅLD) där man upplyste honom om att den motion i vilken han talade om offerkoftor och högklackat inte motsvarar lagtingsordningens krav på saklighet, värdighet och respekt för andra ledamöter.

Anförandet har inte heller varit ägnat att främja lagtingets värdighet, skriver man, och i mailet framgår att en lagtingsledamot som upprepade gånger bryter mot ordningen kan tilldelas en varning eller utestängas från lagtingets sammanträden under högst två veckor.

Talman Bert Häggblom (Obs) kallar meddelandet för en erinran.
- Presidiet gjorde bedömningen att man kunde ha använt ett annat språk för att visa den värdighet som lagtinget ska ha. Det är ingen varning, i praktiken bara en upplysning om att presidiet hoppas att språkbruket ändras i framtiden, säger Bert Häggblom.

Stephan Toivonen själv har inte läst den ordagranna erinran när Ålands radio når honom, men kommenterar den med att hans avsikt inte varit att uttala sig kränkande.
- Jag utgår från att det syftar på min något poetiska inledning. Jag har inte haft för avsikt att kränka någon, men jag tycker inte om att vara den som är mest grå och slätstruken i mitt språk, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »