Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 27 juni, 2018 - 13:23Uppdaterad: onsdag, 27 juni, 2018 - 14:29
  • Landskapets finanschef Conny Nyholm. Foto: Owe Sjöblom.

Svårt med retroaktiv omfördelning av samfundsskatt

Om det upptäcks att samfundsskatt gått till fel kommun så finns det inget stöd i lagen som anger hur en eventuell omfördelning ska göras, det säger landskapets finanschef Conny Nyholm.

I går berättade vi att Jomala påstår att samfundsskatt som egentligen borde ha kommit Jomala tillgodo istället har hamnat hos Mariehamn eftersom företag varit registrerade i fel kommun. Rekommendationen är att de berörda kommunerna reder ut det själva och hittar eventuella överenskommelser.

- Det har skett tidigare och som jag ser det så behöver vi göra på liknande sätt nu också, säger Nyholm.

Det är statistik från skatteförvaltningen som ligger till grund för hur fördelningsnyckeln för samfundsskatten ska se ut och Jomala menar att det är fel i den statistiken.

- Vi har ett möte med skatteförvaltningen i slutet av september och då ska vi räta ut dom frågetecken som finns och få det här systemet att fungera så bra som möjligt, säger Nyholm.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »