• Pernilla Gabrielsson är frukt- och bärrådgivare. Arkivfoto: Owe Sjöblom.
Rådgivare Pernilla Gabrielsson berättar mer om Suzukiflugan:
Publicerad: tisdag, 16 april, 2019 - 11:45

Suzukiflugan ett hot mot bärodling

Suzukiflugan har hittats i svenska Mälardalen och hotar nu bärodlingen. Om flugan i framtiden kommer till Åland har den inte flugit över Ålands Hav, utan högst troligen transporterats som ägg eller larver inuti importerade bär som säljs i askar i butikerna. Det berättar Pernilla Gabrielsson, frukt- och bärrådgivare vid Ålands hushållningssällskap.

I Mellaneuropa har man tvingats sätta finmaskigt nät över bärodlingarna för att förhindra angrepp. Enligt Pernilla Gabrielsson skulle skogsbären på Åland drabbas värst eftersom naturen ju inte kan täckas med nät.

Hushållningssällskapet har gillrat fällor i form av skålar med vätska som imiterar lukten av övermogna bär och hittills har Suzukiflugan inte hittats på Åland. Men om man hittar små vita larver i importerade bär ser Pernilla Gabrielsson gärna att man kontaktar hushållningssällskapet eller växtskyddsinspektören.

Fler Nyheter

Vill ha åländsk märkning av kött på restauranger

Lena Brenner:
Åland borde ha infört ursprungsmärkning av kött på restauranger. Det anser Ålands landsbygdscentrum och Ålands natur och miljö.

Perander ny chef för ÅMHM

Landskapsregeringen har utsett Susanne Perander som ny chef på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, efter att Stig Abrahamsson lämnade...

Kommunerna lär överklaga LR:s beslut om landskapsandelar

Kommundirektör Christian Dreyer och utbildningsminister Tony Asumaa:
Landskapsregeringen avslår 14 kommuners rättelseyrkan som gäller landskapsandelar och basbelopp för driften av grundskolan för år 2019. Kommunerna yrkade att landskapet skulle fatta ett nytt beslut, eftersom de anser att ersättningen för grundskolans del blir för låg.

Döms efter falsklarm om skottlossning

En 36-årig man döms för falskt alarm. Brottet inträffade i september i fjol då mannen befann sig ombord på m/s Birka Stockholm.

Många trafikbrott under gårdagen

Igår uppdagade polisen flera trafikbrott, skriver man i ett pressmeddelande.

Branden på ÅHS släckt, C-byggnaden evakuerad

Vi hör räddningschef Karl Nordlund:
I morse kom larm om rökutveckling och en mindre brand på sjukhuset.

Fara för gräsbränder

Det råder hög risk för gräsbränder i landskapet Åland, enligt Finlands meteorologiska institut. De skriver på sin hemsida att risken för gräsbrand är uppenbar på grund av torkan och att bränderna sprider sig mycket snabbt i blåsigt väder.

Mindre brand på sjukhuset

Sjukhuset stod i morse i beredskapsläge på grund av rökbildning efter en mindre brand i C-huset.

Geta efterlyser kommunrepresentation

Idag går remisstiden ut för betänkandet av en revidering av offentlighetslagstiftningen. Geta kommunstyrelse betonar i sitt utlåtande till...