Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 30 oktober, 2023 - 15:26Uppdaterad: måndag, 30 oktober, 2023 - 16:37
  • Alexander Stubb besökte Åland 3 oktober. Arkivfoto: Rasmus Karlsson

Stubb backar: Sade aldrig att Ålands demilitarisering stärker Finland

Presidentkandidat Alexander Stubb (Samlingspartiet) backar nu från sitt uttalande för Ålands Radio om att Ålands demilitarisering skulle vara en styrka för republiken Finland

Det var i början av oktober som Stubb, på inbjudan av Moderat samling, besökte Åland och i samband med en intervju för Ålands Radio sade att han tycker att landets säkerhetssituation är bra – “också på grund av att vi har ett demilitariserat Åland, som är en styrka för republiken.”  

Men i en presidentkandidatsutfrågning för LJK, en organisation för näringsliv och ledarskapskonsulter i riket, dementerar Stubb att han skulle ha sagt så, rapporterar tidningen Iltalehti

Stubb hävdar att han är felciterad av Ålands Radio, men intervjun från Sittkoffska gården var oredigerad.  

Stubb fortsätter i LJK:s utfrågning med ett resonemang där han för fram att demilitariseringen nog kan behöva ändra form något tag i framtiden, men inte nu eftersom säkerhetsläget är stabilt.  

Han får mothugg av presidentkandidat Olli Rehn (Centern) som säger att demilitariseringen är ett problem för Finland, speciellt i ett läge där Sverige går med i Nato och försvaret av Åland behöver uppdateras igen. 

Stubb meddelar via sin presstalesperson till Ålands radio att hans svar i radiointervjun har tolkats på olika sätt, och att han inte hinner ge någon intervju om uttalandena i sig. 

Moderat samlings partiordförande Wille Valve försvarar Stubb och säger att debatten, som fortsatt i den finska pressen, handlar om kampanj från motkandidaters sida och att Stubbs uttalanden gällande demilitariseringen är i linje med vad han tidigare sagt. 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »