• Lagtinget behandlade i går lagförslaget om att alla frivilliga som jobbar med minderåriga ska visa utdrag ur straffregistret. Foto Malin Lundberg
Social- och hälsovårdsminister Wille Valve:
Publicerad: torsdag, 6 juni, 2019 - 06:28, uppdaterad: torsdag, 6 juni, 2019 - 09:23

Straffregisterutdrag för alla frivilliga som jobbar med barn

Lagtinget behandlade igår ett lagförslag om att frivilligarbetare som arbetar med minderåriga ska vara tvungna att uppvisa utdrag ur straffregistret.

Lagen ska fungera som ett komplement till den landskapslag där anställda som arbetar med minderåriga ska visa dylika utdrag.
- Lagen behövs för att åländska organisatörer ska kunna få ut straffregisterutdrag innan de ger någon ansvar för barn. Jag tror att denna åtgärd är något som många rent politiskt är överens om. Det intressanta i detta lagförslag är behörighetsgränsen, och min uppmaning till social- och miljöutskottet skulle vara att man särskilt fördjupar sig i den aspekten och hur den i framtiden kan påverka liknande lagförslag som rör de funktionshindrade eller äldre, säger minister Wille Valve (MSÅ). Lagen går nu vidare på remiss.
 

Fler Nyheter

Stephan Toivonen vill inte sitta i regeringen

Stephan Toivonen om en plats i landskapsregeringen:
Om Stephan Tovionen tillfrågas är han tveksam till att han eller någon partikamrat från Åländsk demokrati tar en plats i den kommande landskapsregeringen. Det säger han i Ålands radios partiledarutfrågning.

Över 4000 förtidsröstade på postkontor

Tisdagen var sista chansen att förtidsrösta i lagtings- och kommunalvalet.

LR: Fiskebeslut drabbar Åland hårt

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen beklagar EU-ländernas beslut om fiskekvoter i Östersjön för år 2020, där bland annat besluten angående torskfisket drabbar Åland hårt. Det skriver landskapsregeringen i ett pressmeddelande.

ÅDA kan ha brutit mot EU:s upphandlingsregler

Peter Granholm och Anders Gustafsson:
Kostnaderna för Ålands Digitala Agendas upphandling av systemet Unit4, landskapsregeringens, kommunernas och ÅHS nya system för löne- och personaladministration, kan ha brutit mot EU:s upphandlingsregler. Men eftersom ÅDA som ett statligt ägt aktiebolag inte behöver lyda offentlighetsprincipen kan de riktiga kostnaderna inte granskas.

Ökat snusande svårt att åtgärda i skolan

Mikael Rosbäck om snusande i skolan
–Det är väldigt problematiskt att åtgärda det ökade snusandet, säger Strandnäs skolas rektor Mikael Rosbäck med anledning av att undersökningen Hälsa i skolan visade att bland annat snusandet ökat speciellt hos pojkar i årskurs 8 och 9.

Enerexits styrelse byts troligtvis ut

Stadsstyrelsens ordförande Tage Silander:
Med stor sannolikhet ska styrelsen för Enerexit AB bytas ut någon gång efter torsdag nästa vecka. Orsaken är att styrelseordförande Böge Holmberg och ledamot Sune Axelsson upphandlat tjänster av sina egna bolag.

14 vill bli vd för Ålands Radio och Tv

Nyhetsnotisen i ljudformat:
14 personer har sökt tjänsten som vd för Ålands Radio och Tv.

Ingen konstutställning med Persbrandt

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Det blir ingen konstutställning på Ålands konstmuseum i november med den svenske skådespelaren Mikael Persbrandt. Det skriver vikarierande konstintendent Heidi Berthén i ett pressmeddelande.

Jaktvårdsförening drog upp riktlinjer för vargjakt

Lars Nordström:
Hammarlands jaktvårdsförening höll igår ett möte där de drog upp riktlinjer för den utökade skyddsjakten på varg.