Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 17 augusti, 2023 - 06:11Uppdaterad: torsdag, 17 augusti, 2023 - 10:40

Stor svensk insats ska få bukt med ”spökgarn”

Ett nytt svenskt projekt ska få bukt med så kallade spökgarn, gamla nät eller fiskeredskap som driver runt i haven. Spökgarnen är dåliga för djur och natur men det kan också vara farligt för människor. 

- Det samlas gamla redskap som fastnar i och kring vrak. Det kan vara förenat med livsfara för dykare, säger Charlotta Stadig, utredare vid svenska havs och vattenmyndigheten.  

Förutom risken att djur och människor fastnar, generar skräpet också mikroplaster. Under hela 2023 görs en rekordstor insats i svenska vatten där kommuner, myndigheter och yrkesfiskare hjälps åt för att samla in spöknäten, men de är svåra att hitta. 
- Det vi gått på är uppgifter från före detta fiskare kring var fiske bedrivits men samtidigt finns det undervattensströmmar som flyttar redskapen. Det kostar att vara ute och dragga, säger hon. 

Det svenska projektet finansieras statligt och genom EU-medel. På Åland finns ingen samordnad insats mot spökgarn. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »