Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 27 november, 2023 - 06:03
  • De nya priserna för sterilisering börjar gälla nästa år. Arkivbild.

Sterilisering för offentliga medel ska spara både pengar och lidande

Ålands hälso- och sjukvård börjar erbjuda sterilisering finansierat med offentliga medel. Syftet är att minska på antalet oönskade graviditeter och aborter och i förlängningen spara på både pengar och mänskligt lidande. 

– Åland har länge stuckit ut i abortstatistiken på ett dåligt sätt och ÅHS har haft i uppdrag att fundera på vad vi kan göra för att stävja detta. Beslutet är i enlighet med WHOs rekommendationer, säger Wille Valve (MSÅ), styrelseordförande. 

Man räknar med att ungefär 16 personer per år kommer att vilja genomgå ingreppet som kostar 48 euro för män och 100 euro för kvinnor. 

–För männen är det en väldigt enkel åtgärd då det räcker med lokalbedövning, för kvinnor är det ett större ingrepp. Personligen förutspår jag att något fler än 16 kommer att genomgå ingreppet under de förstå åren då det finns ett uppdämt behov på Åland, säger Valve. 

Ingreppen erbjuds från och med årsskiftet. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »