Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 26 juni, 2023 - 17:55Uppdaterad: tisdag, 27 juni, 2023 - 07:20

Skogsbranden på Föglö nu släckt - strömmen åter till samtliga hushåll

Skogsbranden på Föglö är nu under kontroll.

–Sedan 19-tiden har vi haft branden under kontroll men det kommer behövas ordentliga mängder vatten och personal på plats hela natten för att det inte ska få fart igen, säger Dan Nylund, räddningsledare i beredskap.

Vad gäller den brutna strömmen har nu Annagården och de viktigaste verksamheterna fått tillbaka strömmen. Elandelslaget är på väg ut för att ta ner ett träd som ligger mot en elledning.

–Vi misstänker att det är ett träd som fallit emot en elledning som också startat branden men inget är ännu säkert, säger Nylund.

Det var efter klockan 16 på måndagen som branden uppstod, initialt hade man inte kontroll på branden och eftersom den pågick under en elledning tvingades man bryta strömmen. Som mest var cirka 350 kunder utan el. Innan 20-tiden på måndag kvällen, var branden under kontroll.

På plats vid branden var Föglö FBK, Lemlands FBK, Jomala FBK, Strandnäs FBK och personal från räddningsverket.  

Uppdatering:

Branden har under natten varit fortsatt under kontroll och vid 22.02 på måndag kvällen hade samtliga hushåll elen tillbaka. Trots ett fullständigt släckningsarbete, finns det enligt Dan Nylund ännu risk för att marken kan tända till igen.

- Det är släckt, men det finns stor risk för att det börjar brinna igen under den närmsta veckan så man bör ha lite koll på området så det inte blåser upp, säger han.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »