• Ifall det lämnas in besvär mot lagtingsvalet, ska det lämnas in till Ålands förvaltningsdomstol som i skyndsam ordning ska behandla ärendet. Foto Malin Lundberg
Nyhetsnotisen i ljudformat:
Ålands radios medarbetare Rasmus Lindqvist gästade Åland idag under måndagen för att reda ut frågan
Publicerad: måndag, 14 oktober, 2019 - 14:16, uppdaterad: måndag, 14 oktober, 2019 - 18:07

Det sker om besvär inlämnas mot lagtingsvalet

Efter att centralvalnämnden för lagtinsvalet beslutade att man ställer in den planerade internetröstningen har frågor om vad som gäller om eventuella besvär mot valet väckts. Ett besvär mot valresultatet i ett lagtingsval får enligt vallagen "anföras av var och en vars rätt eller fördel kränks av beslutet".

Den som har varit uppställd som kandidat i valet kan besvära sig mot ett beslut som strider mot lag. Den som är röstberättigad kan dessutom besvära sig över om "valet har skett i oriktig ordning och detta har kunnat påverka valresultatet". Ett eventuellt besvär ska lämnas in hos förvaltningsdomstolen senast 14 dagar från det att valresultatet offentliggjorts. Om domstolen finner att valmyndighetens beslut varit lagstridigt och det uppenbart kunnat påverka valresultatet ska valförättningen göras om, ifall inte valresultatet kan rättas. Ålands förvaltningsdomstols beslut får överklagas i 30 dagar, ärendet går då vidare till Högsta förvaltningsdomstolen. Efter att ett eventuellt beslut om besvär mot lagtingsvalet har beviljats ska omval hållas den första söndagen efter att 50 dagar förflutit sedan beslutet vunnit laga kraft.

Ett eventuellt omval som sker efter överklagande ska genomföras med samma rösträttsregister och kandidatlistor som det ordinarie valet om domstolens beslut inte säger något annat.

Uppdatering kl. 15.40: Ålands Landskapsregering ändrades till centralvalnämnden för lagtingsvalet.

Fler Nyheter

Sjöblom fortsätter träna AIK

Caroline Sjöblom fortsätter träna AIK tillsammans med Robert Lison Svanström. Det nya kontraktet sträcker sig över de två kommande säsongerna.

Åland sätter press på riksdagen

Landskapets förvaltnings- och utvecklingschef Dan E Eriksson
Höj avräkningsgrunden för klumpsumman till 0,47 procent, annars kan förslaget till nytt ekonomiskt system förfalla.

Åland Post är inte oroliga över sympatistrejk

Eivor Granberg och Dan Johansson vid Åland Post
Åland Post säger att de inte är oroliga för Sjömansunionens sympatistrejk. Eivor Granberg, affärsområdeschef för posttjänster på Åland Post berättar att man får ta det som det kommer.

Ingen biltrafik på Embarsunds linjen nästa tisdag

Reparationsarbete med färjklaffen på Finholma i Föglö innebär att ingen biltransport är möjlig under fyra timmar tisdag 26 november.

Lagtinget tar paus

Nyhetsnotisen i ljudformat
Lagtinget tar paus till den 2 december. De planerade plenumen under resten av november är inställda för att finans- och näringsutskottet ska ha tid att bereda budgetförslaget för landskapet år 2020.

Campos flyttar till Umeå

Nyhetsnotisen i ljudformat
Briana Campos lämnar Åland United efter fyra år för spel i Umeå IK. Campos ansluter till UIK vid årsskiftet.

Arbetslösheten ökade något

Nyhetsnotisen i ljudformat
Det relativa arbetslöshetstalet var i oktober 3,4 procent. Det är en liten ökning jämfört med samma månad ifjol, då det var 3,1 procent. Det här visar statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå.

Fellman uttagen till IBU-cupen

Nyhetsnotisen i ljudformat
Jenny Fellman är uttagen som en av fyra skidskyttar från Finland som ska tävla i IBU-cupen i de tre första inledande tävlingarna.

Polismyndigheten: Ärendet sköttes korrekt

Nyhetsnotisen i ljudformat
Landskapsregeringen (LR) har svarat på riksdagens justitieombudsman (JO) begäran om klargörande i ett fall där en förundersökning om misstänkt diskriminering blivit liggande så pass länge att ärendet efter två år preskriberats. Några dagar senare har en kommissarie fattat beslut om att ärendet skulle avslutas.