• Från rikshåll har man redan i flera år velat begränsa den åländska postens och företaget Pectus gränshandel med lågvärdesförsändelser. Arkivfoto.
Publicerad: onsdag, 4 januari, 2017 - 10:46

Skeptisk till nya momsregler

Förslaget att slopa momsundantaget för lågvärdesförsändelser till EU måste utredas mera. Det anser landskapsregeringen i ett utlåtande till finansministeriet i Helsingfors.

Det finns en risk att det blir konsumenten som får bära de ökade kostnaderna och den sämre kvalitén på transporterna med längre leveranstider, skriver landskapsregeringen, som nu tagit officiell ställning till EU-kommissionens förslag om ändrade momsregler. Frågan är känslig i relationen med riket där man från rikshåll redan i flera år velat begränsa den åländska postens och företaget Pectus gränshandel med lågvärdesförsändelser. Även om Åland inte har behörighet när det gäller mervärdesskatten, anser landskapsregeringen att frågan har särskild betydelse för landskapet.

Fler Nyheter

Förhandsröstning i presidentvalet inleds i dag

I dag inleds förhandsröstningen inför presidentvalet den 28 januari. Det är möjligt att rösta bland annat på postkontoret i Mariehamn till och med den 23 januari.

ÅHS mätte arbetsvälbefinnande

7,48 enligt ett index på en tiogradig skala! Det betyget ger anställda inom Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, i en enkät som gjorts för att mäta och utveckla personalens välbefinnande.

Hotellövernattningarna ökade i fjol

212.800 hotellövernattningar gjordes på Åland förra året och det är en ökning om närmare tre procent jämfört med 2016. Det visar ny statistik från Åsub.

Ny ordförande för stadsstyrelsen klar i dag

Roger Jansson och Igge Holmberg intervjuas av Owe Sjöblom
Moderat samling i Mariehamn presenterar troligtvis en ny kandidat till posten som ordförande för stadsstyrelsen idag.

Hovrätten förkortar körförbud

Åbo hovrätt förkortar ytterligare ett körförbud som dömts ut av tingsrätten i Mariehamn.

Torvalds främsta Natoförespråkaren

Presidentkandidat Nils Torvalds intervjuas av Hasse Persson-Bru
Presidentvalets främsta Natoförespråkare är Svenska Folkpartiets kandidat Nils Torvalds.

Pub Stallhagen tjänade inget på Fishbait

Pub Stallhagens ägare, Christian Ekström, intervjuas av Frippe Granlund
I tre år samarbetade Christian Ekströms bolag Pub Stallhagen med först Fishbait och senare med föreningen Örock som i sin tur anordnade Fishbait-festivalen.

Ms Knipan och Odin ställer in turer

Ms Knipan angör inte Torsholma och Enklinge i dag, tisdag, på grund av rådande väderförhållanden. Det meddelar Ålandstrafiken.

Petri Carlsson lämnar stadsstyrelsen

Petri Carlsson intervjuas av Owe Sjöblom
Moderaten Petri Carlsson lämnar posten som ordförande för stadsstyrelsen. Totalt har han varit ordförande i sex år, men nu står han inte till förfogande när det är dags för att utse stadsstyrelsen för de kommande två åren.