Publicerad: onsdag, 25 mars, 2020 - 17:50Uppdaterad: onsdag, 25 mars, 2020 - 17:50
  • I dag skärper gränsbevakningen sin övervakning. Arkivbild.

Skärpt övervakning vid gränsen

Gränsbevakningen skärper från och med idag övervakningen av människor som pendlar mellan länder i sitt arbete.

Pendlaren behöver ett intyg från arbetsgivaren där det specificeras vilken anledning arbetstagaren har för att pendla mellan olika länder. Detta gäller för all form av gränsöverskridande trafik för att minimera spridningen av coronaviruset. Kim Westman är stationschef vid gränsbevakningen och informerar att kontroller sker i samband med både avgång och ankomst.

Arbetsintyget som gränsbevakningen begär bör helst vara i pappersform och innehålla information om vem som är arbetsgivare och hens underskrift. Det ska även framgå att pendlaren är anställd i företaget och vilka arbetsuppgifter det är som utförs. Endast arbetsuppgifter som anses vara samhällskritiska är tillåtna eller arbetsuppgifter som är av yttersta vikt för företaget.

- Finska medborgare kan vi inte aktivt neka att åka exempelvis till riket från Åland. Men vi vid gränsbevakningsväsendet och riksregeringen uppmanar alla finländare att inte resa utanför Finland, säger Kim Westman som är gränsbevakningens stationschef.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »