Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 2 december, 2016 - 15:44Uppdaterad: fredag, 2 december, 2016 - 15:56
  • Lantrådet Katrin Sjögren funderar i sin ensamhet i landskapsregeringens sammanträdesrum över svaret om Sote-reformen som skickades i dag. Foto: Ulf Weman

Skärper tonen om Sote-reformen

Det räcker inte att kompensera Åland finansiellt för den så kallade Sote-reformen i riket.

I dag svarar landskapsregeringen finansminister Petteri Orpo och skärper tonen gentemot riksregeringen, som hittills bara talat om att se till att reformen i riket av social- och hälsovården skall bli kostnadsneutral för landskapet. Efter ett möte med självstyrelsepolitiska nämnden i lagtinget i dag på förmiddagen, satt hela landskapsregeringen på eftermiddagen och filade på ett brev till finansministeriet. Ett krav som landskapsregeringen fört fram tidigare är att Åland helt enkelt tar över den statliga inkomstbeskattningen i landskapet för att självstyrelsen inte skall förlora kompetens när riket genomför sin reform från och med år 2019. Ett annat krav är att det genast tillsätts en utredningsman som synar Sote-reformens inverkan på det självstyrda Åland, fast reformen i sig inte har med ålänningarna att göra.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »