Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 18 mars, 2020 - 18:02Uppdaterad: onsdag, 18 mars, 2020 - 21:53

“Självkarantän inte en skyldighet”

Det finns inget stöd från smittskyddslagen att följa landskapsregeringens rekommendationer om att sätta sig själv i karantän, säger landskapsläkaren Knut Lönnroth.

Det finns inte några bekräftade coronafall på Åland än. Landskapsläkaren Knut Lönnroth säger att har en person varit ute och rest utanför Åland är rekommendationen att personen i fråga ska vara i karantän i 14 dagar. Rekommendationen är att detta bör även bejakas om man är frisk. Men det finns inget stöd från smittskyddslagen om detta. Det innebär att det inte heller är en karantän som är beordrad av en smittskyddsläkare och därför har man inte rätt till dagpenning.
- Detta är alltså ingen skyldighet för någon att följa, men det blir upp till var och en att ta ett eget ansvar, säger Lönnroth.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »