Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 30 oktober, 2017 - 13:00Uppdaterad: tisdag, 31 oktober, 2017 - 07:13
  • Landskapsregeringen presenterade i dag förslaget till nästa års budget. Foto: Ulf Weman

Sänkt skatt i budgetförslag

Ett nytt avdrag på maximalt 100 euro per person i kommunalbeskattningen skall stimulera köpkraften, polisen får tre nya tjänster och stödet för att förbättra värmesystemet i privatbostäder kommer tillbaka. I dag presenterade landskapsregeringen sitt budgetförslag för nästa år.

Det är fortfarande en budget med underskott, minus 4,5 miljoner euro, men en kraftig minskning jämfört med årets budget.

Det saknas ändå inte satsningar i budgetförslaget. Tanken med det nya avdrag på löne- och pensionsinkomsterna är att stimulera konsumtionen. Firandet av Åland 100 år åren 2021 och 2022 börjar planeras och tills dess skall Bomarsund få sitt besökscentrum, eller i alla fall göras tillgängligare för besökare. Företagens kostnader för el, vatten och avlopp skall sänkas. En ny föglöfärja som drivs av både el och diesel planeras. Det blir på totalentreprenad, alltså där det rederi som skall driva trafiken också bygger färjan. En ny eldriven linfärja till Prästö-Töftölinjen planeras också, liksom en mindre färja för matartrafik och kortruttprojektet både på västra och östra Föglö går vidare. Landskapsregeringen aviserar nu också att extra anslag skall begäras av riket för investeringar i infrastrukturen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »