Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 22 januari, 2020 - 15:04Uppdaterad: onsdag, 22 januari, 2020 - 17:44
  • Gunell och Toivonen har vitt skilda åsikter om valet att säga upp avtalet av elhybridfärjan.
  • Förra lantrådet Katrin Sjögren
  • Lantrådet Veronica Thörnroos med delar av sin regering

SAMLINGSARTIKEL: Olika åsikter om färjebeslutet

Socialdemokraternas partiordförande Camilla Gunell anser att det är ett synnerligen dåligt beslut att säga upp avtalet om en elhybridfärja.

- Det sätter ålänningarna och den framtida skärgårdstrafiken i en synnerligen riskfylld och osäker position, säger Gunell och säger att hon inte tror att det kommer bli nånting av löftena om en tunnel, då det är ett projekt som är för dyrt och utdraget.

Liberalernas ordförande Katrin Sjögren säger att den ursprungliga tanken till kortrutten var att man skulle spara pengar, men nu rivs allt sånt upp och då utgår hon från att landskapsregeringen kommer med nya förslag hur man ska spara pengar i skärgårdstrafiken och hur man ska minska koldioxidutsläppen.

Partiordförande för Åländsk demokrati, Stephan Toivonen, tycker att det var ett modigt beslut. Elhybridfärjan blev mycket dyrare än vad som var förväntat och han anser att en tunnel får kosta i paritet med vad trafiken kostar i nuläget.

- Det krävs total samhällsekonomisk analys. Vi måste beakta samhällsekonomiska konsekvenser som väntetid och tillgänglighet. Oavsett om det är över eller under jord så finns det mycket att spara så fort det blir en fast förbindelse, säger Stephan Toivonen.

I Åland idag-studion möttes under eftermiddagen lantrådet Veronica Thörnroos och socialdemokraternas partiledare Camilla Gunell.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »