Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 21 januari, 2022 - 11:20Uppdaterad: fredag, 21 januari, 2022 - 17:07

Sälskärs fyr ska renoveras

Sälskärs fyr som byggdes 1868 ska genomgå en omfattande renovering. Fyren ligger på Södra Sälskär norr om Åland och hör till Hammarlands kommun.

Utvändigt ska putsen på fyren lagas och vissa delar ska målas. Samtliga fönster och dörrar ska restaureras och alla metalldelar ska ses över. Invändigt är en del ytskikt i dåligt skick och de ska avlägsnas och det behövs en hel del målararbeten.

Fyren ägs av Trafikledsverket, som är beställare av renoveringen, och skäret hör till landskapet. Troligtvis inleds renoveringen under det här året.

- Det här är en otroligt fin och värdefull kulturhistorisk byggnad, säger Pia Sjöberg, antikvarie vid utbildnings- och kulturavdelningen på landskapet, som tycker det är viktigt att fyren renoveras.

Bengt Häger är ledamot i styrelsen för föreningen Sälskärs vänner och har bott många år på Sälskär. Föreningen har länge verkat för att fyren ska rustas upp.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »