Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 14 september, 2017 - 14:02Uppdaterad: torsdag, 14 september, 2017 - 14:32
  • I vår ska lagtinget ta ställning till två lagar som krävs för att kommunreformen ska kunna bli verklighet. Arkivfoto.

Så är tidtabellen för kommunreformen

Redan på måndag inleds arbetet med lagberedningen för den nya kommunstrukturen, det krävs två lagar för att den skall kunna bli verklighet.

Därefter ska upphandlingen av samgångsutredningar göras och målet är att lagarna ska läggas på lagtingets bord under våren 2018.

- Jag tror inte att dom nya kommunerna är helt klara till lagtingsvalet 2019, men tills dess ska åtminstone det mesta finnas på plats, säger kansliminister Nina Fellman.

Landskapsregeringen inför ekonomiska incitament för fortsatta diskussioner om ytterligare samgående i framtiden. Hur mycket pengar det rör sig kan inte LR säga i dagsläget, men den moroten finns under en begränsad tid.

- Det finns ett fönster på sex år som man kan få samgångsstödet och moroten ska förhoppningsvis vara smaklig nog för att ytterligare processer ska sätta fart, säger Fellman.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »