Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 11 maj, 2023 - 14:10Uppdaterad: torsdag, 11 maj, 2023 - 18:12

Robin Juslin om skyddsjakten på örn - ”Syftet att skydda ådungar, inte att jaga havsörn”

Till en början är uppdraget att observera havsörnen på Lågskär, blir de för många som aktivt jagar ådungar kan det bli tal om skyddsjakt. Robin Juslin, jakförvaltare, är den som ska genomföra den skyddsjakt på örn som landskapsregeringen beviljade i dag.

Han beger sig i morgon till Lågskär och kommer inte i land förrän slutet av maj. För att det ska bli tal om skyddsjakt måste antalet stationära individer överstiga fem, de ska också ha börjat jaga ådungar. 
– Syftet är att skydda ådungar, inte jaga havsörn, säger Juslin. 

Det bästa som kan hända, enligt Juslin, är att havsörnarna av någon anledning är upptagna med annat och ådungarna skulle klara sig ändå. Skulle man behöva skjuta en örn hoppas man att skrämseleffekten ska räcka för att få bukt med de andra individerna. Man kan dock inte säkert säga hur örnen reagerar på skyddsjakt eftersom det inte testats tidigare. 
– Det har inte provats på andra ställen heller. Andra försök att skrämma havsörn har lyckats väldigt dåligt. Men baserat på andra erfarenheter vet vi att havsörnen är väldigt intelligent och försiktig, säger Juslin. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »