Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 12 oktober, 2021 - 15:09Uppdaterad: tisdag, 12 oktober, 2021 - 18:19

Riktat laxfiske tillåtet norr om Ålands hav

EU:s fiskeministermötet i Luxemburg har kommit till en uppgörelse om nästa års fångstkvoter.

Norr om Ålands hav är riktat laxfiske okej, med parentesen att det gäller enbart fiskare från Finland och Sverige. Dock fortsätter förbudet om riktat yrkesfiske av torsk i hela Östersjön och mot riktat yrkesfiske av strömming i västra Östersjön. Under två dygn har ministrar debatterat frågan och bakgrunden till beslutet är att det är svaga bestånd och att man göra detta i ett försök till att bevara fiskebestånden.

- I teorin kan man tänka att det är ganska enkelt att sätta fiskekvoter då reglerna säger att man ska följa den vetenskapliga rådgivningen. Det som gör att det är svårt handlar dels om att fiskekvoter är så pass bestämda tal att det är svårt att hitta en kompromiss när man ska komma fram till ett exakt nummer. Sedan finns det andra medlemsstater prioriterar miljöhänsyn mer än levnadsvillkoren för de som fiskar. Det finns olika politiska inriktningar helt enkelt, säger ministerrådet Anton Nilsson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »