• Ålands framtids Axel Jonsson vill ha ett mer flexibelt system för att få arbetskraft till Åland. Arkivfoto Hasse Persson Bru
Axel Jonsson:
Publicerad: onsdag, 17 april, 2019 - 06:17, uppdaterad: onsdag, 17 april, 2019 - 07:42

"Reglering av socialarbetaryrket blir ett gränshinder"

Att reglera socialarbetaryrket på Åland blir ett gränshinder eftersom man saknar reglering i Sverige. Det sade Axel Jonsson (ÅF) när lagtinget debatterade lagförslaget igår.

Enligt socialminister Wille Valve (MSÅ) blir måste varje kommun skilt avgöra vilken examen och arbetserfarenhet som passar just dem om man inte reglerar yrket. Axel Jonsson lyfte ändå ett varningens finger.
-Gränshinder i Norden uppstår när man argumenterar för att någon med kompetens från ett annat land inte uppfyller kraven att komma hit och arbeta, sade han.

Jonsson vill ha ett mer flexibelt system för att få arbetskraft från Sverige till Åland och litar på att kommunerna kan göra rätt bedömning när man anställer personal.
-Det är oerhört viktigt ur språksynpunkt att socialarbetare som jobbat i Sverige och åländska ungdomar som utbildar sig där har enkla och snabba möjligheter att få jobb på Åland.

Minster Valve poängterade att lagen snarare möjliggör rörligheten mellan olika EU-länder.

Fler Nyheter

Böter om inte fårägare städar ur fårstall

ÅMHM ålägger nu en fårägare att noggrant rensa hela sitt fårstall och ordna en torr ströbädd till sina får. Fårägaren har trots flera inspektioner och tillsägelser inte städat och röjt upp så att fåren, som fortfarande går utomhus dygnet runt, har en torr liggplats i skydd för väder och vind.

Sympatistrejk från PAM nästa vecka

Servicefacket PAM väljer att stödja Post- och Logistikunionen, PAU:s kollektivavtalsförhandlingar genom att förbjuda behandlingen av paket och brev vid alla så kallade postombud.

Ny medlem i ombudsmannanämnden

Dan Sundqvist är ny medlem i ombudsmannanämnden efter att Mikael Larsson valt att bli befriad från uppdraget.

Körde fort med telefon vid skola

Polisen stannade under gårdagen en förare som vid en hastighetsövervakning utanför Södersunda skola överträdde hastighetsbegränsningen med 12 kilometer i timmen medan hen höll sin mobiltelefon i handen.

Bibliotekets trivselregler ska fastslås politiskt

Fredrika Sundberg:
I samband med att kultur- och fritidsnämnden slår fast nya bokningsregler för stadsbiblioteket passar man även på att politiskt fastslå de trivselregler man haft i två år. Det säger Fredrika Sundberg, kultur- och fritidsdirektör.

Christan Wikström, ObS, blir infrastrukturminister

Christian Wikström (ObS) intervjuas av Felix Quarnström
Christian Wikström, Obunden Samlings partisekreterare, blir infrastrukturminister i den tillträdande landskapsregeringen. Det bekräftar Wikström under tisdagkvällen.

Stort steg framåt för nytt ekonomiskt system

Avgående finansminister Mats Perämaa
I ett brev undertecknat av Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och Finlands finansminister Mika Lintilä (C) har landskapsregeringen i dag fått löfte av regeringen Antti Rinne att avräkningsgrunden för klumpsumman ska höjas till 0,47 procent, precis det som landskapsregeringen begärt.

Byggfirma kräver Fifax på 450.000 euro

Peter Grönholm rapporterar
Byggfirma Hans Mattson Ab kräver Fifax och F-Fast på närmare 450 000 euro. Det framkom när den planerade tre dagar långa rättegången inleddes idag.

Fjärdvägen berörs inte av stödstrejk

Nyhetsnotisen i ljudformat
M/S Fjärdvägen som står för den största delen av transporten av livsmedel till Åland berörs inte av Sjömansunionens stödstrejk.