Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 27 februari, 2020 - 05:51Uppdaterad: torsdag, 27 februari, 2020 - 05:52
  • Mariehamns räddningsverk vill se utbildning för blåljuspersonal på svenska i Finland. Arkivfoto: Owe Sjöblom.

Räddningsverket vill se svenskpråkig utbildning

Mariehamns räddningsverk vill se utbildning för blåljuspersonal på svenska i Finland, senast en sådan hölls var 2011 och i dagsläget finns ingen vidare utbildning planerad.

Vill man gå en svenskpråkig utbildning idag krävs att man utbildar sig till både brandman och ambulanssjukvårdare i Sverige eftersom båda kompetenserna krävs på Åland.

– Det gör det svårt att rekrytera, det är ingen hemlighet. Den dubbla kompetensen ställer många gånger till det, vi har vikarierande personal som enbart kan vara brandmän eller ambulanssjukvårdare. Men för att få en ordinarie tjänst krävs båda kompetenserna, säger t.f. räddningschef Karl Nordlund.

Frågan är politisk och lösningen, som Nordlund ser det, är helt enkelt att erbjuda en svenskpråkig utbildning.

– Det handlar inte om en utbildning som måste gå varje år. Vi har föreslagit att den ska ske var tredje år med ett deltagarantal på ungefär 15 personer, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »