• Det blir vanligare med psykisk ohälsa även bland grundskoleelever, säger Henrik Lagerberg. Arkivfoto: Ida Jansson.
Resedas ordförande Henrik Lagerberg intervjuas av Axel Eriksson:
Publicerad: tisdag, 21 november, 2017 - 09:35

Psykisk ohälsa går ner i åldrarna

- I vår förening vet vi att psykisk ohälsa går ner i åldrarna. Det säger Henrik Lagerberg, ordförande för Intresseföreningen för psykisk hälsa - Reseda.

I går berättade Ålands Radio att polisen i helgen hade hela fem uppdrag som handlade om självmords- och våldsbenägna personer. Henrik Lagerberg säger att Åland verkar vara inne i en dålig period.

- Psykisk ohälsa går ner i grundskolan. Ätstörningar, självskadebeteenden och utåtagerande beteenden finns i skolan. Antalet depressioner och antalet utbrända ökar och ångest är vanligt i vårt samhälle, säger Lagerberg.

Vad som orsakar problemen kan variera, men Lagerberg nämner ökad stress och ökade prestationskrav som två faktorer som kan påverka den psykiska hälsan negativt.

Fler Nyheter

Flera viktiga frågor lyftes under nordiskt socialministermöte

Social-och hälsovårdsminister Wille Valve poängterade vikten av att nordiska legitimationer för läkare och vårdpersonal behandlas inom en rimlig tid under nordiska socialministermötet i Uppsala på torsdagen.

Nils Torvalds kräver förklaring av EU-kommissionär om vårfågeljakten

Europaparlamentariker Nils Torvalds kräver att kommissionen ska ta politiskt ansvar för sitt beslut om att dra Finland till EU-domstolen på grund av den åländska vårfågeljakten

Tror på gammelmedias revansch

Anders Mellbourn och Olof Ehrenkrona intervjuas av Ann-Christine Karlsson:
Det är de alternativa medierna som har trovärdighetsproblem just nu och gammelmedia gör revansch. Det säger Sveriges generalkonsul Olof Ehrenkrona som är en av deltagarna i dagens Kastelholmssamtal.

Varg i Södersunda?

I går kväll vid klockan 20.20 såg två personer något som de bedömer var en varg i Jomala Södersunda, i närheten av skolan.

Mobilen en trygghet för ensamma elever

Mobiltelefonen kan fungera som en trygghet för ensamma elever. Det anser elevråden i stadens skolor, lärare, kuratorer och skolpsykologer.

Ömsen bygger ut

Ålands ömsesidiga försäkringsbolag, Ömsen, planerar bygga till sin lokal på Köpmansgatan 6 med cirka 900 kvadratmeter.

Lumparland skickar ut invånarenkäter

Kommunstyrelsen i Lumparland ska nu skicka ut en invånarenkät till personer i kommunen fyllda 18 år för att få höra kommuninvånarnas åsikter om en reform av kommunstrukturen på Åland.

Fritidssekretare vald efter omröstning

Det krävdes omröstning när kommunfullmäktige i Lemland i går valde en ny fritidssekreterare.

Kumlinge diskuterar kommunstrukturen

Kumlinge kommun ordnar tre träffar för att informera intresserade om landskapsregeringens förslag till lagstiftning om en ny kommunstruktur.