Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 23 mars, 2021 - 16:47Uppdaterad: tisdag, 23 mars, 2021 - 19:41
  • Vice lantrådet Harry Jansson (C). Foto: Nina Smeds, ÅRTV

"En provokation av osedvanliga mått som knappast passerar obemärkt"

- Det är en provokation av osedvanliga mått från Harry Jansson, säger professor emeritus och statsvetaren Göran Djupsund.

- Han har sagt att man inte behöver följa den finländska grundlagen fullt ut. Det är en massiv provokation och konfrontation från åländskt håll och han får stöd för sitt handlade av lantrådet och landskapsregeringen, säger Göran Djupsund.

Bakgrunden till uttalandet är att oppositionspartierna Socialdemokraterna och Liberalerna anser att vicelantrådet Harry Jansson (C) bröt mot grundlagen när han beslöt att inte lämna in en utredning till Justitieombudsmannen i samband med ett klagomål mot ett beslut gällande prioriteringsordningen för vaccination mot covid.

Harry Jansson säger att han tillsammans med de beredande tjänstemännen kom fram till att detta var ett ärende där det passade ganska bra att markera, att justitieombudsmannen och justitiekanslerns möjlighet att agera inom åländsk behörighet en gång för alla ska regleras i självstyrelselagen, något som man krävt från åländsk sida i ungefär två decennier.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »