Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 11 september, 2018 - 05:42Uppdaterad: tisdag, 11 september, 2018 - 09:28
  • Annica Brink är koordinator för projektet Seabased. Foto: Tomas Tornefjell

Projektet Seabased ska minska övergödningen

Ålands landskapsregering ska göra försök med att bevattna åkrar med bottenvatten från övergödda vikar.

Det handlar om ett pilotprojekt inom ramen för projektet Seabased (Seabased Measures in Baltic Sea Nutrient Management) där man ska utvärdera olika åtgärder som syftar till att förbättra havsområdets tillstånd genom att minska havets interna belastning. Annica Brink, som är projektkoordinator vid landskapsregeringen, säger att man nyligen har presenterat tanken att bevattna åkrarna med bottenvatten för jordbrukare kring Ämnäsviken och Kaldersfjärden.

- De är ett par av de vatten på Åland som mår sämst och vi ser en stor potential när det handlar om att förbättra vattenkvaliteten, säger Annica Brink.

John Nurminens Stiftelse leder projektet och samarbetspartner i projektet är Egentliga Finlands NTM-central, landskapsregeringen, Ålands fiskodlarförening samt Stockholms universitet, Länsstyrelsen i Östergötland och Baltic Works Commission. EU-programmet Interreg Central Baltic delfinansierar projektet som i sin helhet har en budget på cirka 2,8 miljoner euro.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »