Stallhaga träsk blir testområde för biokolfilter


Biokolfilter har nu sjösatts i Stallhaga träsk i Finström för att rena vattnet i träsket. Det är ett pilotprojekt av Ålands vatten som kostat 3 000 – 4 000 euro och är en metod som aldrig använts i en sjö tidigare på Åland.
Stallhaga träsk är ett bra pilotområde för att testa tekniken enligt Ann Nedergård, projektledare för vattenskydd och hållbarhetsfrågor vid Ålands Vatten. Den ligger nära Långsjön vilket är en av platserna som Ålands vatten producerar dricksvatten ifrån. Men exakt hur man ska mäta effekten av filtren är svårt att bedöma då nederbörd, odlingsmarker och avloppssystem kan inverka kvaliteten från år till år.
– Om vi får en regnrik sommar, så vet vi inte vad biokolen gjort och vad de extra näringsämnena från regnvattnet orsakat, säger AnnNedergård.
Man räknar med att det kan ta flera månader innan man kan se något resultat som exempelvis klarare vatten, smådjur i sjön och mindre algblomning. Nedergård tror att man kan räkna med att se fler biokolsfilter om pilotprojektet faller väl ut.
– Man skulle kunna placera biokolsfilter i våtmarker för att få ytterligare reningssteg, säger Ann Nedergård