Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 9 mars, 2021 - 14:02Uppdaterad: tisdag, 9 mars, 2021 - 17:54

Pollen försvagar motståndskraften mot covid-19

Pollen påverkar motståndskraften mot covid-19, så att pollenkoncentrationen i luften bidrar till mängden människor som drabbas av covid-19. Detta enligt en ny studie som publicerats i den amerikanska vetenskapliga tidskriften PNAS, (Proceedings of the National Academy of Sciences.)

Studien tydliggör att pollen inte sprider viruset men att exponering för pollen försvagar ens förmåga att stå emot säsongsbundna luftvägsvirus, då det försvagar utsöndringen av interferoner på slemhinnornas yta. Interferoner aktiverar delar av immunförsvaret som kan bekämpa viruset och gör det svårare för viruset att föröka sig.

Studien omfattar befolkningen i 130 olika regioner (248 mätstationer) i 31 länder på fem kontinenter, och spänner över en period från början av mars till den 8 april år 2020. Författarna har gjort en tvärsnittsstudie på hela materialet och analyserat de olika ingående länderna var för sig, där man tagit hänsyn till befolkningstätheten, meteorologiska faktorer, förekomst eller avsaknad av lockdown.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »