Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 28 november, 2017 - 11:06Uppdaterad: tisdag, 28 november, 2017 - 12:40
  • Maria Hoikkala berättar att det är privata säkerhetsföretag som ska svara på direktlarm, om det inte handlar om särskilda verksamheter som till exempel banker och museer. Arkivfoto: Adam Zetterqvist.

Polisen slutar svara på direktlarm

Att rycka ut på larm är inte en myndighetssak innan man kan säkerställa att det verkligen är ett brott som pågår.

Det menar polisen som efter en genomgång kopplat bort många av de larm som varit direktkopplade till alarmcentralen.

- Vi började utreda vad vi har för larm kopplade till alarmcentralen efter att vi 2015 blev kontaktade av privata säkerhetsbranschens aktörer med frågan varför vi erbjuder den här servicen gratis när det egentligen hör till deras verksamhet, säger polismästare Maria Hoikkala.

Enligt Hoikkala fortsätter polisen att svara på vissa direktlarm, men då ska det handla om verksamheter som till exempel har ett sådant klientel som innebär en daglig konkret fara för den personliga säkerheten eller som har ett stort ekonomiskt eller kulturhistoriskt värde, som exempelvis banker eller museer. Apoteken, som vi förra veckan berättade att har drabbats av flera inbrott de senaste åren, är inte en sådan särskild verksamhet, enligt Hoikkala.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »