Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 4 maj, 2023 - 10:15Uppdaterad: torsdag, 4 maj, 2023 - 17:23
  • Åland radios reporter kunde idag, torsdag, inte se några tydliga skador på byggnaden. Foto: Peter Grönholm
  • Åland radios reporter kunde idag, torsdag, inte se några tydliga skador på byggnaden. Foto: Peter Grönholm
  • Åland radios reporter kunde idag, torsdag, inte se några tydliga skador på byggnaden. Foto: Peter Grönholm

Landshövdingen beklagar skadegörelse mot Rysslands konsulat: "Helt oacceptabelt"

Polisen utreder misstänkt skadegörelse mot Rysslands konsulat i Mariehamn. Sent på valborgsmässoafton, den 30 april, har en fönsterruta söndrats och en postlåda skadats.  

I ett pressmeddelande informerar polisen om den pågående förundersökningen. 

“Skadegörelsen består av att konsulatets postlåda har rivits ner från sin ställning och en ölflaska har kastats mot konsulatet resulterande i att en fönsterruta söndrats. Polisen har gjort en brottsplatsundersökning och utreder ärendet vidare”, skriver polisen. 

Ingen misstänkt 

Efter att polisen fick in en anmälan om händelsen utfördes eftersökningar i närområdet och polisen har personuppgifter på personer som påträffades och som enligt polisen kan vara involverade i det misstänkta brottet. Däremot har ingen misstänkt gärningsperson ännu identifierats.

Landshövding Marine Holm-Johansson beklagar händelsen och beskriver den som allvarlig då skadegörelsen är riktad mot konsulär beskickning.

– Så här ska man inte bete sig, inte mot någon, naturligtvis. Man får inte göra så här mot någon trädgård, och inte mot ryska konsulatet. Oberoende om man har några åsikter angående Ryssland så är det helt oacceptabelt att man beter sig på det här sättet, säger hon.

Ryssland kräver åtgärder

På grund av händelsen kräver nu Rysslands utrikesministerium, genom talespersonen Maria Zakharova, att Finlands utrikesministerium vidtar nödvändiga åtgärder för att gärningspersonerna ska ställas inför rätta och att säkerheten för personalen och egendomen vid det ryska konsulatet i Mariehamn tryggas.    

Enligt uttalandet var det flera personer som var involverade i skadegörelsen. 

“Inkräktarnas agerande utgjorde ett direkt hot mot konsulatpersonalens liv och hälsa”, skriver Maria Zakharova. 

"Sluta kriget"

Mosse Wallén, som är aktiv inom Ukrainagruppen som dagligen demonstrerar utanför det ryska konsulatet, tar avstånd från skadegörelsen men visar samtidigt förståelse.

 – Det är begripligt att sånt här händer, jag tycker inte att det är bra, men man förstår att sådant händer. Det blodiga anfallskriget väcker väldigt stora känslor i vårt samhälle, säger han. 

Han betonar att Ukrainagruppen genomför fredliga demonstrationer och att det som protest räcker. Han tror ändå att det finns en risk för att fler händelser likt den misstänkta skadegörelsen på valborgskvällen kan komma att äga rum. 

– Samtidigt ska man vara väldigt medveten om att sådana här saker inte är någonting jämfört med de ordentliga, stora demonstrationerna som sker vid större länders huvudstäders ambassader. Det kastas ägg, det kastas bläck och vad som helst, säger han.  

Men det finns ett sätt att avsluta protesterna.

– Sluta kriget omedelbart, så händer inte sådant här, säger Mosse Wallén.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »