Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 10 augusti, 2020 - 17:13Uppdaterad: fredag, 25 september, 2020 - 16:28

Personer med psykisk ohälsa drabbas av pandemin

På psykiatriska kliniken inom Ålands hälso och sjukvård har man inte haft fler patienter, men bland andra medlemmar i klubbhuset Pelaren vittnar om att det har varit en tuff vår och sommar för personer med psykisk ohälsa.

Inom öppenvården på psykiatriska kliniken sker det mesta av patientkontakten per telefon sedan i våras. Kliniken håller på att utveckla en app som ska göra det lättare för klienter att ha videkontakt med sin vårdare.

Svenska Yle rapporterade i maj att digitala träffar har ökat mångdubbelt inom psykiatrin i Åbo. I samma artikel berättar Jesper Ekelund, direktör för psykiatrin vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt att stressen kring coronaviruset både lett till att folk låtit bli att söka vård och att stressen kan leda till att folk insjuknar.

Sveriges Radio berättade den 29 juli om en undersökning gjord av riksförbundet för social och mental hälsa som visar att hälften av de som lider av svåra psykossjukdomar och depression påverkas starkt av pandemin.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »