• Finansminister Mats Perämaa säger att det största bekymret är att Åland inte har tillräcklig tillväxt.
Mats Perämaa
Publicerad: fredag, 5 juli, 2019 - 15:49, uppdaterad: fredag, 5 juli, 2019 - 17:05

Perämaa om den kommunala ekonomin

-Att kommunerna gör ett underskott är ett bekymmer men det är ett mindre underskott och då är det ingenting som måste hanteras för just det året utan man måste få saker i balans under en längre tidsperiod. Kommunerna har gjort stora överskott åren innan, säger Perämaa i en kommentar till kommunförbundets pressmeddelande.

Enligt Perämaa är det stora bekymret att Åland inte har en tillräcklig tillväxt som i framtiden kan påverka attraktionskraften att utöva offentlig service och den välfärd Åland vill genom landskapet och kommunerna.

-Kommunreformen som landskapsregeringen driver igenom kommer göra kommunerna mer robusta i sin ekonomi och inte lika påverkade av plötsliga utgiftsökningar, fortsätter Perämaa.

Gällande den otillräckliga kompensationen till kommunerna för ingrepp i beskattningsrätten säger Perämaa att det inte finns någon regel där lagtinget fullt ut måste kompensera skatteåtgärder, trots att man i många fall valt att göra det.

Fler Nyheter

Sjöblom fortsätter träna AIK

Caroline Sjöblom fortsätter träna AIK tillsammans med Robert Lison Svanström. Det nya kontraktet sträcker sig över de två kommande säsongerna.

Åland sätter press på riksdagen

Landskapets förvaltnings- och utvecklingschef Dan E Eriksson
Höj avräkningsgrunden för klumpsumman till 0,47 procent, annars kan förslaget till nytt ekonomiskt system förfalla.

Åland Post är inte oroliga över sympatistrejk

Eivor Granberg och Dan Johansson vid Åland Post
Åland Post säger att de inte är oroliga för Sjömansunionens sympatistrejk. Eivor Granberg, affärsområdeschef för posttjänster på Åland Post berättar att man får ta det som det kommer.

Ingen biltrafik på Embarsunds linjen nästa tisdag

Reparationsarbete med färjklaffen på Finholma i Föglö innebär att ingen biltransport är möjlig under fyra timmar tisdag 26 november.

Lagtinget tar paus

Nyhetsnotisen i ljudformat
Lagtinget tar paus till den 2 december. De planerade plenumen under resten av november är inställda för att finans- och näringsutskottet ska ha tid att bereda budgetförslaget för landskapet år 2020.

Campos flyttar till Umeå

Nyhetsnotisen i ljudformat
Briana Campos lämnar Åland United efter fyra år för spel i Umeå IK. Campos ansluter till UIK vid årsskiftet.

Arbetslösheten ökade något

Nyhetsnotisen i ljudformat
Det relativa arbetslöshetstalet var i oktober 3,4 procent. Det är en liten ökning jämfört med samma månad ifjol, då det var 3,1 procent. Det här visar statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå.

Fellman uttagen till IBU-cupen

Nyhetsnotisen i ljudformat
Jenny Fellman är uttagen som en av fyra skidskyttar från Finland som ska tävla i IBU-cupen i de tre första inledande tävlingarna.

Polismyndigheten: Ärendet sköttes korrekt

Nyhetsnotisen i ljudformat
Landskapsregeringen (LR) har svarat på riksdagens justitieombudsman (JO) begäran om klargörande i ett fall där en förundersökning om misstänkt diskriminering blivit liggande så pass länge att ärendet efter två år preskriberats. Några dagar senare har en kommissarie fattat beslut om att ärendet skulle avslutas.