• Finansminister Mats Perämaa säger att det största bekymret är att Åland inte har tillräcklig tillväxt.
Mats Perämaa
Publicerad: fredag, 5 juli, 2019 - 15:49, uppdaterad: fredag, 5 juli, 2019 - 17:05

Perämaa om den kommunala ekonomin

-Att kommunerna gör ett underskott är ett bekymmer men det är ett mindre underskott och då är det ingenting som måste hanteras för just det året utan man måste få saker i balans under en längre tidsperiod. Kommunerna har gjort stora överskott åren innan, säger Perämaa i en kommentar till kommunförbundets pressmeddelande.

Enligt Perämaa är det stora bekymret att Åland inte har en tillräcklig tillväxt som i framtiden kan påverka attraktionskraften att utöva offentlig service och den välfärd Åland vill genom landskapet och kommunerna.

-Kommunreformen som landskapsregeringen driver igenom kommer göra kommunerna mer robusta i sin ekonomi och inte lika påverkade av plötsliga utgiftsökningar, fortsätter Perämaa.

Gällande den otillräckliga kompensationen till kommunerna för ingrepp i beskattningsrätten säger Perämaa att det inte finns någon regel där lagtinget fullt ut måste kompensera skatteåtgärder, trots att man i många fall valt att göra det.

Fler Nyheter

Polisen söker vittnen till farlig trafikincident

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Polisen söker vittnen gällande grovt äventyrande av trafiksäkerheten på Lemlandsvägen i Knutsboda vid 23-tiden på kvällen.

Villkorligt fängelse för grov stöld

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En 39-årig man har av tingsrätten dömts till sex månaders villkorligt fängelse för grov stöld, skadegörelse och besittningsintrång.

Häggblom invald i regionkommittén

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lagtingsledamot Bert Häggblom(Ob) har blivit utsedd till Ålands ordinrie ledamot i Regionkommittén inom EU.

Lindvall ny assistent till Löfström

Mats Löfström:
Emma Lindvall blir ny riksdagsassistent för riksdagsledamot Mats Löfström. Lindvall är hemma från Saltvik och studerar för tillfället handelsrätt vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Praxis styr hur lagtinget hanterar fullmakter

Susanne Eriksson och Conny Nyholm:
Det är praxis, det vill säga hur man brukar göra, som styr hur lagtinget beviljar eller inte beviljar fullmakter till regeringen.

Snöbristen sparar pengar för kommunerna

Dan Vik och Stefan Nordas:
Den snöfattiga vintern sparar pengar för kommunerna.

Många vill bli klubbdirektör

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Hittills har 13 personer sökt tjänsten som ny klubbdirektör för Ålands golfklubb efter Åsa Nordström. Ansökningstiden går ut vid midnatt i dag.

Barnet oskadat efter olycka

Barnet som satt i barnvagn i går då en bil körde på den i centrum av Mariehamn är oskadat, det uppger man från ÅHS akuten.

Färre tog flyget förra året

Flygplatschef Tanja Sabel
Antalet passagerare som åkte till och från Mariehamns flygplats minskade med 5,6 procent under förra året jämfört med 2018.