Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 10 februari, 2023 - 13:54Uppdaterad: måndag, 20 februari, 2023 - 13:43
  • En uppmärksam patient fattade tidigare i veckan misstankar mot den ÅHS-läkare som sedan visade sig sakna legitimation i sitt hemland Sverige. Personen på bilden har inget med incidenten att göra, patienten som Ålands radio talat med önskar förbli anonym. Foto: Deidre Smith/U.S. Navy Public domain. Montage Ålands radio

Patient som röjde den dömde läkaren: "Han skulle ha opererat mig igen"

Det är tack vare en patient som ÅHS fick vetskap om den i Sverige olegitimerade, dömde läkare som finns på deras lönelistor.

Tidigare i veckan kontaktade patienten ÅHS ledning för att delge dem sina misstankar. Patienten i fråga vill vara anonym, men har valt att dela sin berättelse med Ålands radio. Vi återger den i sin helhet. 

Vad var det som fick dig att misstänka att allt inte stod rätt till? 

- När jag första gången träffade honom bad jag att få recept förnyat. Då reagerade han nervöst på det. Han frågade varför gör du inte det själv.

Vad tänkte du då? 

- Jag tänkte vad är det här för läkare som blir nervös av att förnya ett recept!!

Vad gjorde du sen? 

- Sen ringde han och gav mig provsvar samt en ny tid till honom för en operation veckan efter.

- Jag funderade lite på allting över helgen och kvällen innan operationen började jag söka på hans namn. Jag hittade ytterst graverande uppgifter om en läkare som liknade min läkare på fotot, med samma efternamn, född samma år och från samma trakt i Sverige. Fängelsedom bland annat. Då förstod jag att det här är inte bra. Då mailade jag till chefsläkaren på Åhs samt kopia till patientombudsmannen där jag bad om att få en annan läkare vid operationen om det jag befarade var sant. I mailet bifogade jag foto och de artiklar jag hittat. Rubriken var: Läkare på Åhs? Fängelse? 

Vad fick du för svar från ÅHS? 

- Jag fick ett mail av chefsläkaren Jun direkt nästa morgon där han tackade mig för att jag uppmärksammat dem om detta. Samt att de skulle gå vidare med en utredning. Han skulle återkomma till mig. Klinikchefen ringde mig direkt efter jag fått mailet och hon tackade också mig samt att jag fick en ny tid och en ny läkare. 

Vad tänker du om allt detta? 

- Jag tänker att vilken tur att jag gick på min magkänsla och började undersöka vem min läkare var. Nu när jag konstaterar att allt de jag själv hittade på den här läkaren stämmer och det med råge så känns det ju t.o.m lite kusligt. Att han gjort en biopsi på mig och att han skulle ha opererat mig igen.

Läs också: Dömd läkare från Sverige jobbade för ÅHS - skaffade legitimation i nytt namn

Uppdatering 14:31: Artikelns rubrik har ändrats från olegitimerade läkaren till fängelsedömde läkaren. Läkaren i fråga har fortfarande legitimation i Finland.

Uppdatering 20.2.2023: Artikelns rubrik har justerats från fängelsedömde till dömde. Villkorlig fängelsedom är inte ett begrepp som finns i det svenska rättssystemet, däremot i det finska.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »