Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 10 februari, 2023 - 11:58Uppdaterad: fredag, 10 februari, 2023 - 21:04

Dömd läkare från Sverige jobbade för ÅHS - skaffade legitimation i nytt namn

Den läkare som i fjol dömdes till villkorligt fängelse för att ha utfärdat falska covidintyg i Sverige, är fortfarande anställd av ÅHS.

Det handlar om en trettiosexårig man, som dömts för urkundsförfalskning av Hovrätten i Västra Sverige. Flera medier uppmärksammande fallet. I slutet av januari åtalades han dessutom för grova bokföringsbrott och skattebrott i Borås tingsrätt. Mannen blev av med sin svenska läkarlegitimation i september 2021. 

Men efter domen har han bytt förnamn och i beviljats läkarlegitimation i Finland. Vid ÅHS kände man inte till mannens bakgrund då man anställde honom, och det var via en patient man delgavs misstankarna om den.

Vid tillstånds- och tillsynsmyndigheten Valvira bekräftar man att läkaren har en ikraftvarande legitimation i Finland.

- Vi får information från Sverige om någons legitimation upphör, berättar gruppchef Maarit Mikkonen.

Sådan information innebär ändå inte automatiskt att Valvira inlelder en granskning av yrkesrättigheterna, men Valvira går nu vidare och utreder om dessa ska granskas.

Mannen är för närvarande tjänstledig från ÅHS och har inte patientkontakt. ÅHS har ännu inte haft tillräcklig grund för att sparka mannen, men fortsätter utreda ärendet.

- Det har varit väldigt uppskakande för oss alla. Vi får sätta oss ner och dra våra slutsatser. I nuläget gör vi ju inga brottsutredningar före vi anställer. Det kan möjligen vara en lärdom vi får dra, säger chefsöverläkare Jun Nagamori vid ÅHS.

Läs också: Patient som röjde den fängelsedömde läkaren: "Han skulle ha opererat mig igen"

Uppdaterad 20:59: stycket: "Sådan information innebär inte automatiskt att Valvira inleder en granskning av yrkesrättigheterna..." har ersatt den tidigare meningen om att namnbytet gått Valvira förbi.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »