Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 16 augusti, 2022 - 06:12Uppdaterad: tisdag, 16 augusti, 2022 - 08:17

Osäkert världsläge och höjda räntor ger trögare bostadsmarknad

Världsläget och de höjda räntorna gör att det går lite trögare på den åländska bostadsmarknaden jämfört med tidigare.

–En viss avvaktan med lite utdragna försäljningstider märker vi av. Speciellt de som köper sin första bostad är lite rädda för vart ränteläget är på väg. Vi upplever kanske inte att de lite äldre som levt med höga räntor har samma beteende, säger Robert Gustafsson, vd på Mäklarhuset. Också på Ålands fastighetskonsult har man samma uppfattning.

–Höjda räntor, högre matpriser och bensinpriser spelar in. Folk är lite försiktigare men det är ju inte bara inom fastigheter utan det påverkar ju också till exempel bilförsäljningen, säger Markus Fellman, vd på Ålands fastighetskonsult.

Enligt Tomas Lyyski, vd på Lyyski fastigheter beror det lite på vilken typ av objekt det handlar om. Men marknaden för fritidsbostäder har definitivt svalnat en aning.

–Under pandemin skulle var och varannan ålänning ha fritidsbostad, det har mattats av, säger Tomas Lyyski.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »