Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 26 maj, 2023 - 16:14
  • Kyrkby högstadieskola. Arkivbild.

Orättvist skolsystem – elever får inte välja de språk de vill

Den åländska lagen kräver att kommunerna i sin utbildningsstadga ska erbjuda minst två frivilliga främmande språk av totalt fem möjliga.

Det är finska, franska, tyska, spanska och ryska som kan erbjudas. Men i nuläget är det bara Brändö och Föglös högstadieskolor som ger sina elever möjlighet att välja bland alla fem. 

På fasta Åland ger Kyrkby högstadieskola, KHS, sina elever flest språkval, de kan välja mellan att läsa finska, tyska, franska och spanska. I Mariehamn kan inte eleverna välja spanska och i Godby högstadieskola, GHS, kan eleverna inte välja franska. Ingen av skolorna på fasta Åland erbjuder ryska. 

Eleverna vid Övernäs och Strandnäs skola i Mariehamn som Ålands radio pratat med skulle vilja ha möjligheten att läsa spanska, som erbjuds i de andra högstadieskolorna på fasta Åland.  
 
- Jag känner att när de är så nära, så vore det bra om vi kunde få samma rättigheter som dem, jag tycker inte det är helt rätt att de får ha vissa saker som vi inte har, säger Mario Lin

- Det är dåligt, för i stan vill man ju också läsa spanska, säger Jutta Lohmeyer

Utbildningsminister Annika Hambrudd (C) menar att det är upp till kommunerna att vara kreativa för att kunna erbjuda alla de fem språk som finns i lagen och hänvisar bland annat till att distansundervisning skulle kunna vara en lösning. 

Är det fler elever som läser samma ämne över distrikten borde det inte bli speciellt mycket dyrare tänker jag, säger Hambrudd. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »